Spojenie legendárneho konštruktéra Carrolla Shelbyho a pretekára Kena Milesa nemá za následok výhru Fordu GT40 v Le Mans ale aj jeden unikátny projekt, vďaka ktorému si Ford zabezpečil priazeň niekoľko tisícok fanúšikov.

Prednedávnom sa do kinosál dostal úžasný film Le Mans ˈ66, ktorý poukazoval na súboj dvoch odvekých rivalov – automobiliek Ferrari a Ford na legendárnom francúzskom okruhu Le Mans. Málokto však vie, že Carroll Shelby a Ken Miles stvorili ešte jeden unikát a to o rok skôr. Ken Miles totiž 14. februára 1965 zvíťazil na texaskom okruhu Green Valley Raceway za volantom prvého Mustangu Shelby GT350 fastback, ktorý sa od tých čias stal ikonou. Tento rok tomu bolo 55 rokov od závodu, kedy sa Ford rozhodol o stvorenie ikony v podobe limitovanej edície.

Legenda v inom tele

Základom novinky je Shelby Mustang GT350 a GT350R modelového roku 2020, ktorý dostal klasickú farebnú kombináciu bielej Whimbledon White farby s modrými pruhmi s odtieňom Guardsman Blue. Tie sa nachádzajú na bočnej strane a vrchnej časti vozidla. Ide tak o priamy odkaz na dizajn GT350 z roku 1965. Avšak biela a modrá kombinácia sú tradičné americké závodné farby už od začiatku päťdesiatych rokov. Okrem modrých pruhov limitka dostala ešte aj modré plakety ukotvené v maske a interiéri. Unikátny model by mal mať aj čierne sedadlá a pri modely GT350R by mali byť prešívané červenou niťou.

Limitovaná edícia Heritage Edition prichádza rok po predstavení nového modelu Shleby GT350 a GT350R, takže sa ani nemusíme čudovať, že pod kapotou sa nič nezmenilo. Shelby GT350 modelového roku 2020 ponúka upravenú geometriu prednej nápravy, lepší systém ABS, upravený podvozok značky Magna Ride a optimalizované aerodynamické prvky, ktoré zabezpečujú lepšiu stabilitu a ovládateľnosť na okruhu ale aj bežnej komunikácií.

„Ak sa obhliadneme do minulosti, čo dokázali Ford a Carroll Shelby vytvoriť v polovici šesťdesiatych rokov bolo pre Mustang veľmi dôležité,“ povedal Jim Owens, marketingový manažér Ford Mustang. „Vďaka autentickému sfarbeniu vozidla, unikátnej výbave a výkone, o ktorom sa Kenovi ani len nesnívalo, sú Ford Mustang Shleby GT350 a GT350R Heritage Edition Package odôvodnenou poctou a dedičstvom značky Shelby,“ dodal Owens.

TEST Ford Mustang 5.0 V8 GT Convertible – poriadna rozlúčka s letom

Zdroj: ford.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJford.com
Predchádzajúci článokTest Hyundai Kona Hybrid, jazdí za menej ako päť litrov
Nasledujúci článokVolkswagen prišiel s revolučným spôsobom nabíjania elektromobilov