Domov Elektromobilita LADA v Európe končí. Dôvodom sú prísne emisné normy

LADA v Európe končí. Dôvodom sú prísne emisné normy

Zdroj: LADA Žlina

Ruská LADA je pomerne kultovou záležitosťou. Kedysi sa na našich cestách preháňalo značné zastúpenie vozidiel tejto značky, no potom postupne jej obľúbenosť a trhové zastúpenie upadalo. Keď sa pred desiatimi rokmi do ruskej automobilky dostali dotácie od francúzskeho Renaultu, zdalo sa, že veci sa opäť pohnú smerom k lepšiemu. Teraz sa však ukazuje, že Európa už nie je pre LADU dosiahnuteľná. 

Teda aspoň zatiaľ. Automobilka totiž oficiálne ohlásila, že sa sťahuje z európskeho trhu. Dôvodom majú byť čoraz prísnejšie emisné normy, ktoré LADA nie je schopná dodržiavať. Najnovšie normy, ktoré budú platné pre každú automobilku hovoria o flotilových emisiách na úrovni 95 g CO2 na kilometer. Nakoľko v portfóliu LADY nie je a v blízkej dobe ani nebude elektromobil či hybrid, bolo pre Rusov jednoduchšie stiahnutie sa z trhu.

Zdroj: LADA

V súčasnosti pomerne obľúbené modely Niva a Vesta či nový Xray, Granta alebo Largus tak síce stratia svojho oficiálneho importéra na viacerých európskych trhoch, no ich servis a predaj náhradných dielov bude pokračovať aj naďalej. Rovnako tak aj oficiálny slovenský importér SlovLADA bude musieť poskytovať servisné služby po dobu najbližších 10 rokov. Do tohto obdobia spadá aj predaj náhradných dielov či plnenie garancií, ktoré pri kúpe vznikli.

Zdroj: LADA Žlina

Ak ste zvažovali kúpu nového vozu LADA v blízkej budúcnosti, nemusíte sa obávať. Žilinský zástupca automobilky bude aj naďalej predávať ruské vozidlá. Pôjde o modely priamo od výrobcu AVTOVAZ z Ruska. Podľa oficiálneho vyhlásenia predajcu, bude rozdiel v cene oproti súčasnosti len minimálny, s tým, že sa cenovka posunie smerom nahor. Naskladnenie novými vozmi by malo byť v priebehu druhého kvartálu tohto roka. Výhodou teda bude, že okrem Nivy a Vesty sa na náš trh priamo z Ruska dostanú aj najnovšie modely. To sa bude týkať aj faceliftovanej legendy Niva, ktorá mala byť podľa prvotných informácií na našom trhu nedostupná. Ak Vás ale zaujíma ako sa ruskej legende darilo proti českému medveďovi – Škoda Kodiaq – video si môžete pozrieť nižšie.

Lada Niva VS. Škoda Kodiaq: porovnali sme neporovnateľné!

Zdroj: LADA Žilina

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPozrite si 10 najpredávanejších áut na Slovensku za rok 2019
Nasledujúci článokDizajn Tesly v sebe nesie viac než sa zdá, čím sa inšpiroval Cybertruck?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.