Renault je známym tvorcom extravagantných konceptov tlačiacich nad hranice našich vedomostí. Najnovší Morphoz môže byť zrejme najsilnejším balíkom spoločnosti.

Koncept Renault Morphoz

Morphoz od Renaultu je plne elektrický automobil, ktorý v sebe zozbieral tie najelegantnejšie prvky karosérie a množstvo dôležitých detailov. Niet sa čo diviť, Francúzi vždy vedeli robiť na pohľad príťažlivé autá. Kľúčovou vlastnosťou tohto konceptu sú jeho transformačné schopnosti.

Tie mu umožňujú zmenšiť alebo zväčšiť sa tak, ako to v aktuálnej situácii vyhovuje potrebám vodiča. Menší mestský režim, ktorý zmenší auto na skoro 4,5 metra, šetrí energiu s 40 kWh batériou. V takomto režime je schopné prejsť až 400 kilometrov na jedno nabitie.

Renault

Ak si majiteľ zaželá viac úložného priestoru pre posádku, Morphoz sa môže zväčšiť na skoro 5 metrov dlhý crossover. Renault poznamenal, že na veľké vzdialenosti je tu batéria Travel Extender, ktorá dosahuje maximálny dojazd na hranici 700 kilometrov.

Renault si predstavuje, že k zmene tvaru a veľkosti dôjde na špeciálnej medzi-stanici. Takže predpokladám, že súčasťou tejto stanice bude nejaký robotický rituál, ktorý otvorí spodnú časť kabíny, do ktorej nainštaluje ďalšie batérie pre väčší dojazd. Tento proces by mal pritom trvať iba pár sekúnd. Na konci cesty vodič pohodlne zaparkuje na ďalšej takejto stanici aby previedol auto späť na veľkosť mestského režimu.

Koncept Renault Morphoz

Aj napriek futuristickej výzve nie je Morphoz prezentovaný ako elektrické auto s najvyšším stupňom autonómie. V určitých situáciach mu bude môcť vodič odovzdať ovládanie vozidla. V interiéri je k dispozícii masívna obrazovka pre cestujúcich na zadných sedadlách, aby si mohli vychutnať film v plnom rozlíšení. Keď už hovoríme o zadných pasažieroch, keď vodič aktivuje režim jazdy, sedadlá sa automatický posunú dozadu.

Koncept Renault Morphoz

Na konceptoch je vždy skvelé vidieť smerovanie automobilky v ústrety budúcej technológii. Je úžasné, aké prvky chce Renault implementovať do svojich automobilov do roku 2025. Samotný Morphoz nevyzerá drasticky futuristicky, ale naopak veľmi príťažlivo. Spojenie nadrozmerných kolies, regulérne vybavenie a pekný zovňajšok sa nezdajú ako niečo neuskutočniteľné. Toto desaťročie sa bude koncepčnými vozidlami ešte riadne otriasať.

TEST Ford Ranger, ďalší vyfintený turista alebo pravý Tatranec?

Zdroj: Renault

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Ford Ranger, ďalší vyfintený turista alebo pravý Tatranec?
Nasledujúci článokAgresívna Kona N zachytená na špionážnych fotografiách