Talianski výrobcovia automobilov Ferrari a Fiat Chrysler rokujú s najväčším výrobcom ventilátorov v krajine, aby pomohli zvýšiť produkciu život-zachraňujúcich prístrojov, ktoré sú v boji proti koronavírusu kľúčové. 

Taliansko sa veľmi rýchlo stalo epicentrom pandémie a vláda sa pustila do rozširovania lôžok pre intenzívnu starostlivosť. Kľúčovým prvkom sú ale pľúcne ventilátory, ktoré prevezmú dýchacie funkcie pacientov a budú ich udržiavať nažive. Tak ako u nás, aj v Taliansku je ich počet nedostatočný.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt fabrika ferrari

Spoločnosť Siare Engineering v severnom Taliansku, kde sa počet úmrtí približuje k 3 000 a prudko stúpa, vedie rozhovory s Fiatom Chryslerom, Ferrari a talianskym výrobcom dielov Marellim, aby pomohli vyrobiť niektoré časti, získali zdroje a prípadne pomohli so zostavením ventilátorov.

Rím požiadal Siare, aby zvýšila svoju mesačnú produkciu pľúcnych ventilátorov zo 160 na 500 kusov. Vírus totižto zasiahol plnou silou (aj keď Taliani neboli sprvu príliš zodpovedný) a nechal zdravotný systém v akútnej tiesni.

Zvažujú sa pritom dve možnosti: buď pomôcť inžinierovi spoločnosti Siare zvýšiť kapacitu v jej závode, s pomocou technikov poskytnutých automobilkami FCA a Ferrari, alebo začať výrobu častí ventilátorov v ich zariadeniach. Zdroj oboznámený s touto záležitosťou uviedol, že spoločnosť Ferrari by bola pripravená začať s výrobou častí ventilátora vo svojom slávnom sídle Maranello, ktoré leží v blízkosti továrne v Siare, ale luxusný výrobca automobilov ešte musí urobiť konečné rozhodnutie.

Prezident Siare Engineering uviedol, že najväčšou výhodou partnerstva s výrobcami automobilov je ich kúpna sila. Jeho malá firma bojuje o zabezpečenie častí a dielcov pre výrobu pľúcnych ventilátorov, ale veľké automobilky by mohli tento problém vyriešiť. Narušenie globálnych dodávateľských reťazcov sa ale dotklo všetkých.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt plucny ventilátor
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk

Na Slovensku sme na tom podobne ako Taliani. U nás ale záchrannú ruku podal Slovnaft, ktorý venoval Univezitnej nemocnici v Bratislave 6 nových pľúcnych ventilátorov. Prístroje za takmer 170 tisíc eur boli postupne inštalované do nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Petržalke, na Novorodeneckú kliniku M. Rusnáka v Petržalke a do nemocnice v Ružinove.

Zdroj: Reuters

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST DS 7 Crossback, luxusné francúzske SUV dorazilo na Slovensko
Nasledujúci článok5 historických áut vhodných pri vypuknutí apokalypsy