Domov News Cena ropy sa dostala do záporných čísel, nie je ju kde skladovať

Cena ropy sa dostala do záporných čísel, nie je ju kde skladovať

Sklady ropy sú takmer plné, lietadlá lietajú v obmedzenom režime, ľudia sa prestali presúvať a dopyt stále klesá. Cena ropy sa dostala do záporných čísel.

Zo súčasnej krízy pravdepodobne najhoršie vyjde práve ropný priemysel. Kvôli obmedzenému pohybu je ropy prebytok a ropné spoločnosti ju už nemajú kde skladovať. Cena ropy dosiahla osemnásťročné minimum. Svetové úložiská ropy, rafinérie, terminály, lode aj potrubia sú na maxime. Naposledy sa obdobná situácia udiala v roku 1998, ako uvádza poradenská spoločnosť Goldman Sachs.

Podľa informácií sa ropa ako Texas Intermediate alebo Brent, stále predáva za viac ako 20 dolárov za barel. Avšak niektoré regionálne ceny sa môžu pohybovať aj v jednociferných číslach.

Dopyt natoľko klesá, že ropné spoločnosti čoskoro nebude zaujímať udržanie zisku, ale zabezpečenie dostatočného dopytu po množstve naskladnenej ropy. Jedným z krátkodobých riešení môže byť využitie obrovských ropných tankerov, tie sú v súčasnosti takmer nevyužité.

Na niektorých trhoch však môže vzniknúť situácia, kedy nebude kde ropu skladovať a ropné spoločnosti tak budú nútené platiť svojim odberateľom za uskladnenie ropy. Cena by sa tak dostala do záporných čísel. Akokoľvek absurdne to znie, táto situácia už nastala. Portál Bloomberg News už minulý týždeň upozornil na ropu z Wyomingu, ktorej cena sa dostala na hodnotu -19 centov za barel.

Vývoj ceny ropy a klesajúci dopyt po nej, pravdepodobne zapríčiní obmedzenie alebo dokonca zastavenie ťažby ropy na niektorých trhoch. Takýmto radikálnym opatreniam sa zrejme nevyhnú ani tie najväčšie ropné giganty.

Svetová pandémia však nepotrvá večne a keď sa ľudia vrátia do práce, lietadlá opäť vzlietnu a ekonomika sa naštartuje, budeme pravdepodobne svedkami toho najväčšieho ropného šoku v histórií. Pokiaľ zásoby nebudú schopné dostatočne pokryť náhly dopyt, cenu ropy to môže vystreliť k maximu. Spoločnosť Goldman Sachs odhaduje že cena ropy v roku 2021 prekoná hodnotu 55 dolárov za barel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mercedes-AMG A35, prekvapivo skvelý hot hatch
Nasledujúci článokKodiaq RS pravdepodobne čaká koniec, Škoda tak stratí najrýchlejšie SUV