Vo svojom úsilí znížiť počet zranení a smrteľných nehôd na cestách bude mať každé nové Volvo elektronicky obmedzený najvyšší rýchlostný limit na 180 km/hod.

Automobilka po prvý krát informovala o tomto pláne v marci 2019. Vedenie Volvo je presvedčené, že prekročenie rýchlosti je jedno z, ak nie najvýznamnejšou, príčinou vážnych zranení a smrteľných nehôd pri dopravných haváriách. Rýchlostný limit teda neprekročí hranicu 180 km/hod. Okrem obmedzenia rýchlosti bude mať každé nové vozidlo Care Key, ktorý vodičom umožní konfigurovať si ďalšie obmedzenia. Môže sa to použiť napríklad pri požičiavaní vozidla priateľom alebo rodine. Tento systém by mal pomôcť znížiť riziká, ktorým čelia neskúsení alebo starší vodiči.

Nové vozidlá Volvo neprekročia rýchlostný limit 180 km/hod

Zameriavajú sa na ochranu a starostlivosť o ľudí, čo zo spoločnosti Volvo Cars urobilo lídra v oblasti bezpečnosti. Priniesli inšpirujúce inovácie, ako je konštrukcia a realizácia prvého trojbodového bezpečnostného pásu, prvého podsedáka pre deti a systému na ochranu pri bočnom náraze (SIPS), ktoré pomohli zachrániť nespočetné množstvo životov a zabránili zraneniam generácií ľudí na celom svete. Tieto inovácie sú výsledkom prístupu spoločnosti Volvo Cars k bezpečnosti – systematický prístup vychádzajúci zo situácií z reálneho sveta, ktoré sú jedinečné v automobilovom priemysle.

Nové vozidlá Volvo neprekročia rýchlostný limit 180 km/hod
Maximálny rýchlostný limit je ale kontroverzným orieškom. Niektorí pozorovatelia tohto obmedzenia spochybnili práva výrobcov na zavedenie takýchto obmedzení. Volvo aj napriek tomu tvrdí, že aj takýto, pre niekoho nepríjemný krok, môže v budúcnosti zachrániť životy, aj keď to znamená stratu potenciálnych zákazníkov. Nemyslím si, že by Volvo ale prišlo aj napriek tomuto opatreniu o veľkú paletu zákazníkov. Pokiaľ nebývate v Nemecku v blízkosti Autobahn, auto s maximálkou aj 300 km/hod je vám na nič.

Nové vozidlá Volvo neprekročia rýchlostný limit 180 km/hod

Problém s prekročením rýchlosti je, že nad určitou hodnotou už bezpečnostná technológia nestačí a inteligentná infraštruktúra, ktorá je vo vozidle, už nedokáže predísť vážnym zraneniam, ak už k nehode dôjde. Z tohto jednoduchého dôvodu sú vo väčšine západných krajín zavedené obmedzené rýchlosti, no ih prekračovanie je stále všadeprítomné. V budúcnosti môžeme od Volva očakávať ďalšie obmedzené prvky.

Zdroj: Volvo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCitroën pripravuje veľkú modelovú ofenzívu, začne už v tomto roku
Nasledujúci článokAlpina XB7 prináša viac než len dávku kontroverzie