V máji európsky trh s osobnými automobilmi zaznamenal ďalší prudký pokles, keď registrácie áut klesli o 52,3 %. Človek by čakal, že to bude oveľa väčší prepad.

Aj keď sa v mnohých krajinách v posledných týždňoch a mesiacoch zmiernili opatrenia týkajúce sa pandémie COVID-19, počet nových vozidiel predaných v celej Európskej Únii klesol z 1 217 259 kusov v máji 2019 na 581 161 osobných automobilov v máji tohto roka.

Minulý mesiac boli na každom trhu z 27 trhov Európskej Únie zaznamenané dvojciferné poklesy, aj keď percentuálne už sa pozviechala väčšina krajín (oproti aprílu). Najväčší pokles zaznamenalo Španielsko, ktoré tvorí jeden zo štyroch hlavných trhov EÚ, kde sa predaj znížil o -72,7 %. Predaj na zvyšných hlavných trhoch klesol približne o polovicu – vo Francúzsku o -50,3 %, v Taliansku -49,6 % a v Nemecku o -49,5 %.

Registrácia nových automobilov klesla o 52,3 %,

Podľa štatistík ACEA na Slovensku klesla registrácia nových vozidiel za prvých 5 mesiacov tohto roka o -37,9 %. V máji 2020 sa predalo iba 4 123 vozidiel. Vernosť zákazníkov aj napriek korona-kríze si zachovala skupina Toyota (Toyota a Lexus), ktorej klesli predaje oproti obdobiu z minulého roka  iba o 30,4 %. Najhoršie čísla si prekvapivo tiež držia japonské značky ktoré nie sú súčasťou väčších skupín, a to konkrétne Mazda s prepadom o 53,9 % a Honda s poklesom 52,1 %. Od januára do mája 2020 sa dopyt po nových automobiloch v EÚ znížil celkovo o 41,5 %, a to po troch mesiacoch bezprecedentného poklesu v regióne.

Zdroj: ACEA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOpel Zafira-e Life, nová vlajková loď cestovania bez emisií
Nasledujúci článokPočet nabíjacích staníc vo Veľkej Británii je väčší ako počet benzíniek