Vanquish S prilieta s limitovanou edíciou inšpirovanou ikonickou Read Arrows letkou.

Autá a letectvo majú úzke vzťahy, ktoré pretrvávajú z inovátorských dní, kedy mali inžinieri možnosť rozšíriť obzory nielen na zemi ale aj vo vzduchu. Konkrétne Britská vynaliezavosť a odhodlanosť bola  významná v oboch odvetviach od začiatku 20. storočia a tým sa vytvorila silná synergia, ktorá pretrváva dodnes. Úctyhodný vek Britského letectva sa stal inšpiráciou pre poslednú Q sériu predajcov z dielne Aston Martin.

Q Vanquish S Coupe Red Arrows má slúžiť ako stelesnenie pocty jednému z najpopulárnejších akrobatických leteckých tímov na svete. Briti sú na svoju vlasť nesmierne hrdí, a tak sa netreba čudovať, že svoj rešpekt prejavila aj jedna z najlepších automobiliek tejto krajiny.

Spoločnosť Royal Air Force Red Arrow (RAF), ktorá bola založená roku 1965, ohúrila už svojím prvým vystúpením, zanechala dramatický dojem a odštartovala tak pôsobivé výkony pilotnej zručnosti a koordinácie so svojimi očarujúcimi formačnými rutinami počas desiatok rokov. Od roku 1980 Red Arrows preleteli na kultový BAE System Hawk, takzvaný trvalý výkon leteckého dizajnu, ktorý vyhovuje požiadavkám pilotov na riadenie podľa analógových kontroliek a umožňuje tak priame a precízne spojenie medzi mužom a strojom.

Pre celý svet bude vyrobených len 10 kusov tohto modelu Vanquish, z toho 9 bude ponúknutých na predaj a 1 bude uložený do múzea. Každý jeden bude mať nápadnú farbu Eclat Red, ktorá nadväzuje na zovňajšok slávnej britskej letky. Interiér je prepracovaný rôznymi grafickými a dizajnovými prvkami, ktoré boli špeciálne navrhnuté aby vnútro hovorilo samo za seba jazykom leteckého inžinierstva. Iste by sa našlo mnoho nadšencov, ktorý by chceli mať kokpit lietadla namiesto nudnej palubnej dosky. Kto vie… Možno raz !

Táto špeciálna edícia pre Red Arrows má mnoho jemných liniek, ale to už pri Astone býva samozrejmosťou.  Patria k nim detaily bieleho a modrého uhlíka, ako aj výrazná funkcia “dymovej stopy” pozdĺž bočnej štrbiny. Exponovaný strešný panel z karbónových vlákien je vykladaný navíjacím “nábojom”, ktorý napodobňuje body zlomu sedadiel pri dosiahnutí zrýchlenia v lietadle. Diskrétne a nenápadné odznaky ,”Union Jack” – vyrobené s rovnakou pozornosťou a starostlivosťou ako kultové krídla Aston Martin, či výfuk z titánu ktorý dopĺňa celý exteriér.

Farba je životne dôležitou súčasťou projektu Q v predsavzatí Astonu. Interiérové doplnky z borovicového dreva inšpirované spoločnosťou RAF sú spriahnuté so zelenými bezpečnostnými pásmi s oficiálnym logom klubu Royal Air Force Aerobatic vyšívaným na stredovom tuneli. Konečným dotykom letectva v tomto krásnom aute sú pretekárske prilby s červenými šípkami pripevnené vzadu pre jazdca aj spolujazdca. Ďalšie prvky zahŕňajú čierny a žltý vzor na záhybe sedadla a na tapacíroch dverí, kde sú taktiež vyšité logá červených šípok, ktoré vykonávajú svoj klasický manéver “Vixen Break”.

Toto je už tretia variácia vyrobená na základe pocty pre letecké inžinierstvo od spoločnosti Aston Martin – konkrétne komisiou spoločnosti Aston Martin Cambridge, ktorá sa zaoberá leteckou dopravou. Predchádzajúce dva modely z roku 2016 sú upravené verzie V12 Vantage Spitfire 80 a Vantage S Blades Edition, ktorá je prevedením rešpektu pre tím Aerobatic Display Blades. Verzia Red Arrows, ktorá bola dostatočne vyzdvihnutá a oslávená  v obrovskom bývalom hangári RAF, ktorý je súčasne novým zariadením spoločnosti Aston Martin v meste St. Athan, Južný Wales. Dokazuje to, že Vaquish je dokonalým strojom, ktorý sa spája s umelcami vo vzduchu, ako sú Red Arrows, a zároveň aj úžasné plátno, na ktorom môže Aston Martin predstaviť svoju vlastnú kolekciu špeciálnych zručností.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolvo XC40 – Švédi predstavili svoje najmenšie SUV!
Nasledujúci článokAko si automobilky polepšili za posledný rok?