Domov News Audi SQ5 prichádza opäť s dieselom

Audi SQ5 prichádza opäť s dieselom

Audi SQ5 TDI

Po modelovej obmene s faceliftom postupne prichádzajú do ponuky Audi SQ5 nové motory. S tým, s čím začala už prvá generácia, teda vysokovýkonným dieselom s označením SQ5, sa tu stretávame opäť. A stále to zostáva diesel, s miernymi zmenami a pre niekoho aj bohužiaľ stále rovnakým výkonom.

Ponuka vysokovýkonných dieselov sa postupne zmenšuje. Už si neobjednáte ani veľké SQ7 a SQ8, skončil aj Touareg V8 a končia aj Land Rovery s V8 dieselovými motormi. Skončilo aj BMW s 50d motormi. Jednoducho dnes trend vznetovým motorom nepraje. Audi tak zostáva s SQ5-kou a vznetovými S modelmi jedným z mála v ponuke. Ešte je tu síce aj BMW M340d či Alpina D3 a D5S.

Ale späť k SQ5. Tá využíva stále trojlitrový V6 TDI s 341 k a rovnými 700 Nm. Teda voči predchodcovi žiadna zmena, aspoň nie v oblasti čísel. Samozrejmosoťu je pohon všetkých kolies a 8-stupňový automat. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 5 sekúnd, to je zlepšenie o 0,1 sekundy voči verzii pred faceliftom.

Vylepšený motor

Kto by chcel lepší zvuk, Audi ponúka aj generátor zvuku a tak môže vaša SQ5 znieť aspoň z reprákov o niečo lepšie. Motor však dostal nejaké zmeny, ako napríklad piesty z kovanej ocele. Maximálny vstrekovací tlak je 2 500 bar a vstrek dokáže rozdeliť až do 8 rôznych dávok za cyklus. Namiesto chladičov vzduch/vzduch je už modernejšie chladenie vzduch/kvapalina. To zlepšuje odozvu na plyn. Moderná doba je aj o použití 48 V mild-hybridného systému a podľa automobilky dokáže znížiť spotrebu až o 0,7 l/100 km.

K tomu si pripočítajte elektrický kompresor po vzore SQ7, ktorý sa dokáže za 300 milisekúnd roztočiť na 65 000 ot./min. a dostávate bleskurýchle odozvy na plynový pedál. Za príplatok môžete mať športový diferenciál alebo vzduchové pruženie.

Bohatá je aj sériová výbava. V štandarde tak máte LED svetlá (Matrix zostáva za príplatok), športové sedadlá (avšak už nie z Alkantary) a digitálny displej pred vodičom. Množstvo príplatkov je stále obsiahle, napríklad head-up displej, masážne sedadlá alebo ich odvetrávanie. Rozdiely sú tiež v exteriéri, kde máme iný nárazník či matné prvky. K prvým zákazníkom sa vynovené Audi SQ5 dostane začiatkom jari 2021.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAudi
Predchádzajúci článokKórejčania sú čoraz odvážnejší, Kona odhodila svoju masku
Nasledujúci článokNový Nissan Qashqai sa postupne odhaľuje, čím nás prekvapí?