Dvojdverák s veľmi známym interiérom a dizajnom dostal novú karbónovú karosériu a jemný štvorvalec doplnený o dve turbodmýchadlá. Volvo oficiálne spúšťa svoju dcérsku firmu Polestar zameranú špeciálne na športové modely s alternatívnym pohonom.

Hlavnou myšlienkou otvorenia tejto firmy je zaujať automobilový svet svojimi elektromobilmi. Prvý model nesúci “logo hviezdy” túto kategóriu však nespĺňa, nakoľko ide o dvojdverový plug-in hybrid. Dizajn však neskrýva to, odkiaľ automobil pochádza. Mozaika z minulých dní napovedala, že väčšia časť bude pochádzať z materskej spoločnosti. Vzhľad tak nie je výnimkou. Prvý model bude mať jednoduché označenie – 1. Väčšinu svojich tvarov prebral od kolegu – sedanu S90.

Tento hybrid sa od sedanu odlišuje maskou chladiča a ostrejšími líniami nárazníkov. Evidentná tu je aj absencia loga Volvo. Zadný nárazník má dve veľké koncovky výfukov, rozdielne sú aj zapustené kľučky dverí, či disky kolies. Novinkou je celosklenená strecha pod ktorou sa nachádza veľmi známy interiér. Okrem loga na volante a materiálov sa v ňom veľa nezmenilo. Upravené sú však sedadlá s usporiadaním 2+2. Na prvé nakuknutie k žiadnym zásadným zmenám nedošlo v porovnaní s S90-tkou. Najväčšou novinkou však je dvojdverová karoséria. Na rozdiel od sedanu Volvo má toto kupéčko všetky exteriérové diely vyrobené výhradne z uhlíkových vlákien. Výsledkom tak je o 45% vyššia tuhosť a nižšia hmotnosť.

Polestar 1 sa radí medzi kategóriu plug-in hybridov. Pod kapotou sa nachádza 2,0-litrový štvorvalec, ktorý je príbuzný s motormi Drive-E. Tento motor poháňa prednú nápravu. O zadnú nápravu sa stará dvojica elektromotorov. Presné detaily o pohone sme sa však žiaľ nedozvedeli. Kombinovaný maximálny výkon je 441 kW, teda 600 koní. Krútiaci moment dosahuje pekné okrúhle číslo 1000 N.m.

Novinka sa predviedla vybraným ľuďom v Šanghaji, nakoľko aj výroba má prebiehať na ázijskom kontinente. Závod v Čcheng-tu zatiaľ nie je postavený, no v polovici budúceho roka by mal byť hotový. Sériová výroba plug-in kupéčka začne až ten nasledujúci. Do roku 2019 by mala švédska automobilka predstaviť aj svoj prvý čistý elektromobil. Detaily nevieme ale hlavným konkurentom má byť Tesla Model 3. Podľa slov výrobcu by toto karbónové Coupé malo na jedno nabitie prejsť až 150 km, čo je v danom segmente rekordná hodnota.

Ako sme spomenuli vyššie, na príchod kupéčka si však ešte počkáme. Polestar však už teraz prijíma akýsi predbežný záujem. Nebavíme sa tak o predbežných objednávkach a to preto, lebo novinka nepôjde do klasického predaja. Ponuka bude na báze „operatívneho lízingu“ počas obdobia 2-3 rokov. Cena zatiaľ nebola stanovená.

Polestar - Introducing the brand | Polestar

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST – Citroën C3 1,6 BlueHDi
Nasledujúci článokIllegal Night 2017 tak ako má byť!