Francúzska limitovaná verzia vozidla Bugatti Centodieci vstupuje do takmer finálnej fázy. Na prvom prototype už prebiehajú testy a úpravy na produkčnú výrobu.

Predstavením modelu Bugatti Centodieci francúzska automobilka oslávila 110 rokov od založenia. No koncept Centodieci je v povedomí ľudu už rok a pol. „Predplatitelia“ a budúci vlastníci si však na svoje autá budú musieť počkať ešte do budúceho roku. Je tomu iba pár týždňov, čo sa Centodieci premenilo na funkčný prototyp z „plakety“.

Prvý funkčný prototyp sa aktuálne nachádza v materskom bunkri v Molsheime, kde technici aktuálne testujú každý jeho komponent, skúmajú a skúšajú jednotlivé počítačové simulácie. V nasledujúcej fáze by sa inžinieri mali pustiť do doladenia karosérie a testovania aerodynamiky vozidla vo veternom tunely. Samozrejme až s odstupom zopár mesiacov automobilka počne okruhovými testami a reálnou záťažou na auto.

Technický a projektový manažér, Andre Kullig uviedol, že na prvý prototyp Bugatti Centodieci sa naozaj tešil. Kullig sa podieľal na projekte a vývoji modelov Divo a La Voiture Noire. „Vďaka novo navrhnutej karosérií došlo k zmenám v mnohých oblastiach. Tie sme museli simulovať pomocou špeciálnych počítačových programov. Na ich základe sme neskôr vytvorili základné nastavenia ako východiskový bod pre vývoj prvého sériového prototypu.“

Oproti najrýchlejšiemu modelu Chiron váži Bugatti Centodieči o 20 kilogramov menej. Pod zadnou kapotou sa už štandardne nachádza 8,0 litrová W16-tka, z ktorej dokázali technici a inžinieri vydolovať o 74 kW / 100 koní naviac. Centodieci tak vo finále bude disponovať enormným výkonom 1.176 kW / 1.600 koní. Francúzi takisto sľubujú, že v tomto aute zažijete nečakané veci. Z pokoja na hodnotu 100 km/h sa v tomto zázraku dostanete v priebehu 2,4 sekundy. Hranicu 200 km/h vozidlo dosiahne za čas 6,1 sekundy a magickú rýchlosť 300 km/h za neuveriteľných 13 sekúnd.

Iba pre porovnanie diametrálne odlišného auta, taká Dacia Duster z pokoja na 100 km/h zrýchli za čas 13,1 sekundy. Celosvetovo bude vyrobených iba desať kusov vozidla Bugatti Centodieci. Pokiaľ nad ním uvažujete, tak márne, nakoľko všetkých desať kusov bolo predaných hneď po predstavení a cena vozidla štartovala na hodnote 8.000.000 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJtopgear.com
Predchádzajúci článokCitroën prichádza s modernizovaným modelom C3 Aircross
Nasledujúci článokMcLaren Artura: nový plug-in superšport sa predstaví už čoskoro