Domov News Ford chce vyradiť všetky spaľovacie motory z ponuky do roku 2030

Ford chce vyradiť všetky spaľovacie motory z ponuky do roku 2030

Ford chce vyradiť všetky spaľovacie motory z ponuky do roku 2030

Spoločnosť Ford potvrdila, že do roku 2030 plánuje mať plne elektrifikované modelové portfólio. Podobné plány hlási aj britský Jaguar.

Keďže vlády na celom svete prijímajú rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku znamenajú koniec pre automobily so spaľovacím motorom, hlavní výrobcovia si sami stanovujú termíny, kedy k tomu má reálne dôjsť. Okrem Európy sa to, samozrejme, týka aj zámorských značiek. V posledných správach sa objavil Ford, ktorý tvrdí, že do roku 2030 bude v segmente osobných automobilov na európskom trhu ponúkať výhradne elektromobily.

Budúcnosť je istá

Rok 2030 si americká automobilka nevybrala náhodou. V rovnakom roku má začať platiť v súčasnosti zatiaľ len navrhovaný zákaz automobilov so spaľovacím motorom vo Veľkej Británii. Ford chce na naplnenie ambiciózneho plánu vynaložiť miliardu dolárov, ktorá by mala slúžiť predovšetkým na stavbu nového závodu na výrobu elektrických vozidiel v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Prvé autá zídu z novej výrobnej linky v roku 2023 a hovorí sa, že budú mať vnútornosti pochádzajúce z nemeckého koncernu VW.

V rámci strategického spojenectva automobiliek Ford a VW má ako prvý výsledok spolupráce vzniknúť elektrický crossover vo veľkosti súčasného Fordu Puma, ktorý by mal byť postavený na MEB platforme. Podľa všetkého pôjde o menšiu verziu Mustangu Mach-E s ktorým má zamýšľaná novinka zdieľať niektoré dizajnérske prvky.

Nový model vyvoláva dôvodné obavy o budúcnosť modelu Fiesta, ktorý sa v súčasnosti vyrába v kolínskom závode. Jeho usmrtenie sa z krátkodobého hľadiska javí ako nepravdepodobné aj napriek tomu, že nárast ponuky elektromobilov určite spôsobí pokles dopytu po malých mestských autách. Je to koniec koncov najpredávanejší model značky.

V Európe sa nemusíme obávať

Avšak aj po roku 2030 bude možné kúpiť spaľovací automobil s logom Fordu: európska legislatíva upravujúca výrobu úžitkových vozidiel je totiž výrazne menej radikálna. Zo strategického plánu Fordu vyplýva, že automobilka chce do roku 2024 ponúkať aspoň jednu alternatívu s nulovými emisiami v každom segmente úžitkových vozidiel. Okrem toho očakáva, že elektrické a plug-in hybridy budú do roku 2030 tvoriť dve tretiny predaja úžitkových vozidiel značky.

Medzitým, do roku 2026 má byť každé osobné vozidlo značky k dispozícii ako plug-in hybrid alebo ako plne elektrický derivát. Investícia v Kolíne nad Rýnom je len malou časťou tohto príbehu – Ford má v úmysle do roku 2025 minúť na elektrifikáciu najmenej 22 miliárd dolárov.

S podobnými správami prišiel aj britský Jaguar. Len pred pár dňami spoločnosť oznámila, že do roku 2025 sa chce re-profilovať ako „luxusná automobilka vyrábajúca výhradne elektromobily“. Je veľmi pravdepodobné, že podobný scenár bude nasledovať aj Land Rover, hoci sa špekuluje, že automobilka plánuje využívať vodíkový pohon ako alternatívu.

Zdroj: Carthrottle / startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMaserati odloží predstavenie nového modelu Grecale
Nasledujúci článokLADA na Slovensko nepríde a to aj napriek prepojeniu s Daciou a Renaultom