Domov News Od mája nás čakajú zmeny. Pokutu vám nemusí dať už len polícia

Od mája nás čakajú zmeny. Pokutu vám nemusí dať už len polícia

Dopravná hliadka Polície

Pandémia nás ovplyvňuje na každom kroku a mnohé inštitúcie museli pristúpiť k rôznym zmenám, či k rýchlejším procesom. Výnimkou nie je ani polícia Slovenskej republiky. 

Za uplynulé týždne sme si všetci mohli všimnúť, že na našich cestách pribudlo mnoho policajných hliadok, ktoré vo veľkej miere dopĺňajú príslušníci armády. Je to samozrejme z dôvodu prijatých opatrení, ktoré majú spomaliť, či dokonca zastaviť šírenie nákazy. Avšak podobne, ako zdravotníci, aj policajný zbor zažíva v týchto neľahkých časom ťažké situácie. Preto na Slovensko prichádza novinka, ktorá má napomôcť nielen policajným zložkám.

V hlavnej úlohe mestá a obce

Na Slovensko prichádzajú zmeny, ktoré vyplývajú z novely zákona o cestnej premávke, ktorá rozširuje právomoci miest a obcí. Ide konkrétne o kompetenciu, na základe ktorej budú mestá a obce oprávnené od mája tohto roku zaznamenávať, prejednávať a pokutovať porušenie zákazu a zastavenie státia vozidiel. Dne má takúto právomoc len polícia Slovenskej republiky. Novelu zákona už schválila Národná rada Slovenskej republiky a bola spracovaná spoločne s Prezídiom Policajného zboru a Ministerstvom Vnútra SR.

V praxi to znamená, že mestá a obce budú oprávnené zdokumentovať porušenie zákazu zastavenia a státia. Budú oprávnené vydávať rozkaz o pokute a vybavovať prípadné sťažnosti voči ich rozhodnutiu. Odvolacie konanie voči rozhodnutiu už ale bude musieť viesť príslušný orgán Policajného zboru.

 

Hlavným dôvodom je pomoc polícii

Predkladatelia novely zákona uvádzajú, že je potrebné aby obec mala možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností a tak zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní jeho vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky spočívajúce v zákaze zastavenia alebo státia v územnej pôsobnosti konkrétnej obce. Polícia nemá dostatočné personálne a technické kapacity na riešenie všetkých protiprávnych skutkov v cestnej premávke. Na druhej strane množstvo miest a obcí na Slovensku začalo riešiť problematiku parkovania rezidentov. Tým sa napokon pomôže aj obciam tieto problémy rýchlejšie a efektívnejšie riešiť.

Čísla ukazujú, že polícia je v týchto dňoch maximálne vyťažená. Za bežných okolností je v rámci bežného výkonu služby nasadených 1191 príslušníkov Policajného zboru a 234 príslušníkov ozbrojených síl. V aktuálnom období je to však až 5411 príslušníkov PZ a 3126 vojakov. Za týždeň je tak možné odkontrolovať až 93 tisíc ľudí a v období od 29. marca so 4: apríla 2021 policajti zistili viac ako 4520 priestupkov a napomenutím vybavených bolo 719 prípadov. Bolo rozdaných celkovo 3300 pokút v celkovej výške presahujúcu hodnotu 133 tisíc eur. Polícia sa samozrejme aj naďalej zaoberá činnosťami, akými sú zabezpečenie verejného poriadku, chráni životy a zdravie ľudí či pátra po nezvestných osobách. Táto novinka má však výrazne napomôcť a odľahčiť tak situáciu, ktorú polícia zažíva každý deň.

Svitá na lepšie časy v doprave? Aké zmeny čakajú Bratislavu?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.9 / 5. Počet hodnotení 18

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSkratka EZ je budúcnosť Toyoty! Čo znamená ?
Nasledujúci článokMustang Mach E má problém ! Je ohrozená životnosť batérie ?