Domov News Bielorusko sa pustilo do vojny so Škodou: Zákaz dovozu a predaja modelov

Bielorusko sa pustilo do vojny so Škodou: Zákaz dovozu a predaja modelov

Škoda je úspešnou automobilkou nielen na domácom českom a slovenskom trhu, ale darí sa jej aj ďaleko za hranicami Európskej únie. Jednou z krajín je aj Bielorusko, kde sa však v poslednej dobe schyľuje k obchodnej vojne s českou automobilkou.

Modely mladoboleslavskej Škody patria k najpredávanejším nielen v našich končinách, ale mimoriadne sa jej darí aj mimo Európy. Predáva sa napríklad aj v Číne, kde bola pred pár dňami na Šanghajskom predstavená Octavia Pro s predĺženým rázvorom, ktorá sa bude predávať exkluzívne na čínskom trhu. Ďalším príkladom úspechu automobilky je aj Bielorusko, kde pravidelne dosahovala trhový podiel na úrovni 5 až 10 percent. Predbiehali ju len “domáce” Lady, Renaulty a sesterský Volkswagen. No v posledných týždňoch to vyzerá, akoby Bielorusi začali viesť obchodnú vojnu proti českej automobilke.

Začalo to Rapidom

Bielorusko pred niekoľkými týždňami zakázalo lokálny predaj modelu Rapid. Ten sa síce v EÚ už nepredáva, no automobilka ho stále vyrába v Rusku, kde tiež patrí medzi mimoriadne obľúbené modely so značnými predajnými úspechmi. V Bielorusku sa Rapid dokonca umiestnil na siedmej priečke najpredávanejších áut vôbec. V marci však Bielorusi Škodovke odobrali lokálne schválenie na prevádzku po cestných komunikáciách: dôvodom mali byť údajné problémy so systémom autonómneho brzdenia, či svetlami pre denné svietenie.

Toto samotné opatrenie zapríčinilo medziročný prepad predajov Škody až o 58 percent. No tu sa príbeh nekončí. Minulý týždeň Bielorusko zakázalo dovoz a predaj všetkých áut značky Škoda. To znamená, že automobilka ani nemôže dopredať modely, ktoré už v Bielorusku dovezené sú a čakajú na nových potenciálnych majiteľov. Podľa rozhodnutia bieloruskej rady ministrov ale môžu “zakázaný tovar” dovážať občania Bieloruska pre osobnú potrebu.

Za všetkým je politika

Dôvodom pre takéto rázne opatrenie zo strany bieloruských orgánov je postoj mladoboleslavskej automobilky k politickej situácii v krajine. Už v januári totiž Škoda oznámila, že nebude sponzorovať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ak sa budú konať v Bielorusku, v dôsledku čoho sa MS presunuli do Lotyšskej Rigy.

Pre úplnosť treba dodať, že v Bielorusku sa celkovo predá ročne približne 60-tisíc áut, čo pre Škodu nepredstavuje likvidačné straty…

Zdroj: autoforum / startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi predstavilo netradičnú verziu A7 Long, pripomína skôr limuzínu ako Coupe
Nasledujúci článokKto vyprodukoval najviac emisií za rok 2020 ? Slovensko sa zatiaľ nemá čím chváliť.