Domov News Športová divízia Renault Sport končí ! Čo bude ďalej ?!

Športová divízia Renault Sport končí ! Čo bude ďalej ?!

K 1. máju 2021 sa oficiálne ukončila športová divízia Renault Sport francúzskej automobilky Renault. Kto preberie športovú divíziu a čo všetko je v pláne ?

Značka Alpine sa objavila ako náhrada za Renault už túto sezónu vo Formule 1. Mnohých táto zmena zaskočila, keďže tím Renault sa prvý krát vo Formule 1 objavil v roku 1977 a čiastočne pôsobil do konca roku 2020. Tým pádom s touto zmenou prichádza aj definitívne ukončenie značky Renault Sport. Posledným modelom Renault Sport bol Mégane R.S, ktorého výroba zatiaľ stále pokračuje. Dokedy, to ešte nie je jasné.

Nie len zmena mena

Automobilka Renault pod vedením nového šéfa Lucy de Mea prichádza s novou stratégiou. ,,V rámci reorganizácie skupiny Renault podľa značky je nevyhnutné, aby rôzne subjekty, ktoré tvoria obchodnú jednotku, niesli názov Alpine a stelesňoval hodnoty a ambície tejto značky. Alpine si kladie cieľ stať sa prémiovou značkou na čele s inováciami a technológiami. Alpine so svojimi odbornými znalosťami a skúsenosťami v oblasti športových vozidiel je majstrovská karta pri dosahovaní našich cieľov.” povedal Laurent Rossi, generálny riaditeľ spoločnosti Alpine.

Zmena mena Renault Sport na Alpine však nie je jedinou zmenou, ktorá sa udiala. Alpine sa plánuje do budúcna zamerať na výrobu elektrických športových vozov. Podľa informácií Alpine chystá tri elektromobily. Táto novinka pravdepodobne nepoteší fanúšikov športových áut, ale nechajme sa prekvapiť, čo dokáže Alpine. V pláne je jeden elektrický hot-hatch ďalej kompaktný športový crossover a na koniec elektrická náhrada za kupé model A110, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so značkou Lotus.

 

Priblížme si trochu Renault Sport. Vznikol v roku 1976 a to spojením značiek Alpine a Gordini. Neskôr sa zamerali aj na vývoj motorov pre Formulu 1, čo platí dodnes. K novej zmene došlo keď sa značka rozdelila na Renault Sport Racing, ktorá bola zameraná na závodné vozidlá a Renault Sport Cars, ktorá sa venovala vyrobe športových sériových vozidiel Renault. A práve všetky tieto skupinky preberá Alpine.

Pripomeňme si úspešné hatchbacky Renault Sport

Zoznam by hatchbackov by bol nekonečný, ale pozrime sa na tie najvýkonnejšie hity značky Renault Sport, ktoré sú: 5 Turbo, 5 Turbo 2, Clio Williams, Clio V6, Clio 182 Trophy, Megane R26. R, Clio III RS, Megane 275 Trophy-R a najnovšie Megane RS Trophy-R – najrýchlejšie auto na pohon predných kolies vôbec na okruhu Nürburgring Nordschleife.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokElektrifikácie sa dočkalo aj Subaru. Čo môžeme od novinky očakávať?
Nasledujúci článokBrabus 800 – ultrarýchly sedan, ktorý zatieni aj superšport