Domov News Aston Martin dáva zbohom manuálnej prevodovke !

Aston Martin dáva zbohom manuálnej prevodovke !

Aston Martin Edition

Milovníci automobilov určite nebudú radi, keď zistia čo značka Aston Martin chystá. Manuálna prevodovka sa čoskoro môže stať už iba spomienkou.

Je pravda, že väčšina ľudí kupujúcich výkonné vozidlá zvykne jazdiť v tejto dobe najmä s automatom. Výskyt sústavy troch pedálov sa v posledných rokoch postupne stále znižuje. To výrobcom automobilov sťažilo tvorbu ponuky pre novodobé vozidlá. Ich cieľom je zachovať manuálnu prevodovku, no dopyt stále iba klesá. Aston Martin to však pravdepodobne už s manuálnou prevodovkou vzdal a čakajú ho aj iné zmeny.

Vantage manual transmission

Porsche kašle na trendy

Existujú určité výnimky, napríklad Porsche. Táto nemecká značka nedávno uviedla, že až 70 percent zákazníkov predchádzajúcej generácie 911 GT3 v USA sa rozhodlo mať v automobile aj spojkový pedál. Aston Martin sa tiež usiloval zachovať manuálnu prevodovku v rôznych modeloch, jej dni sú však spočítané na základe nedávneho vyhlásenia šéfa spoločnosti.

Generálny riaditeľ automobilky Aston Martin – Tobias Moers v rozhovore s ostatnými novinármi za okrúhlym stolom prezradil veľmi dôležitú informáciu pre budúcnosť automobilového trhu. Model V8 Vantage AMR stratí manuálnu prevodovku s prichádzajúcim faceliftom v priebehu budúceho roka. Nielen to, ale ani Aston Martin Vanquish už nebude mať spojkový pedál napriek pôvodnému oznámeniu o superaute s motorom uprostred. Jednoducho možnosť s manuálnou prevodovkou už viac nebude k dispozícii.

DBS Superleggera

V minulosti sa bývalý šéf Andy Palmer pred niečo viac ako piatimi rokmi vyjadril, že Aston Martin bude „posledným výrobcom na svete, ktorý ponúkne manuálne športové auto“. Už to tak nebude a zdá sa čoraz pravdepodobnejšie, že Porsche s jeho ikonickou 911 bude poslednou baštou spojkového pedálu v oblasti športových automobilov.

Jednoducho nie je dopyt

Prečo Aston Martin cúva zo svojho rozhodnutia ponechať manuál pri živote? Tobias Moers hovorí, že je to preto, lebo ľudia si musia uvedomiť, že športové autá sa dosť zmenili. Keď automobilky pridávajú viac energie a do mixu vrhajú elektrifikáciu, je to pochopiteľné. To je dôvod na vynechanie manuálnej prevodovky. To platí najmä preto, že dopyt sa znížil, prinajmenšom medzi špičkovými športovými vozidlami.

Medzi extrémnym množstvom sily vysielanej na kolesá a pridaním elektrifikácie to možno nie je až také prekvapivé. No vždy sa nájdu fanatici do športových automobilov, ktorí chcú jednoducho povedané tri pedále. Bohužiaľ, nie je dostatočný dopyt, aby sme ich udržali v širšom meradle. A to je veľmi smutná správa. Z tohto dôvodu stále existuje niekoľko skvelých automobilov, ktoré ponúkajú manuálnu prevodovku. Je ťažké odhadnúť kedy bude manuálna prevodovka úplne vyškrtnutá z ponuky automobiliek. Poďme si ju teda užiť kým ju ešte máme !

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotor1
Predchádzajúci článokSuzuki Jimny príde v „predĺženej“ verzii. Dostane sa aj na Starý kontinent?
Nasledujúci článokMercedes-Maybach S 680 4Matic prichádza! A bez elektromotoru!