Domov Elektromobilita Za každý elektrický kilometer zaplatíte daň! V Austrálii nebudú viac zvýhodňovať elektromobily

Za každý elektrický kilometer zaplatíte daň! V Austrálii nebudú viac zvýhodňovať elektromobily

Ľudia kupujúci elektromobily doteraz ťažili z toho, že sa dokázali vyhnúť niektorým poplatkom, napríklad diaľničnému mýtu. Austrália však nerobí rozdiel medzi elektrickým vozidlom a klasickým. So zdanením niektorých poplatkov prichádzajú ako prví.

Elektromobily sú určite „zdravšie“ po ekonomickej stránke, teda čo sa týka aspoň servisu. Taktiež „tankovanie“ vás vyjde lacnejšie. Naša tarifa za 1 kW/h je 10 centov. Pri niektorých vybraných dobíjacích staniciach môžete nabíjať dokonca zadarmo. Je to veľkým bonusom pre zákazníka, no veľký škrt cez rozpočet štátnej kasy. Nakoľko počet registrovaných elektromobilov rastie, tak klesá aj uhľovodíková daň palív. Bola to teda iba otázka času, kedy sa štáty nebudú len nečinne prizerať, ako dávajú svoje peniaze do vzduchu.

Príkladom je austrálsky štát Viktória. Štát síce podporuje kúpu elektromobilu dotáciou 3.000 austrálskych dolárov (cca 1.900 €), no vláda tvrdí, že je nutné zaviesť pre tieto typy vozidiel špeciálnu daň, nakoľko sa vyhýbajú spotrebnej dani z palív. Slová nenechali na seba dlho čakať a od 1.7.2021 budú musieť všetky vozidlá s alternatívnym pohonom platiť špeciálnu daň. Pre čisté elektromobily sa bavíme o dani 2,5 centu za kilometer, pre plug-in hybridy sa bavíme o dvoch centoch za kilometer. Klasické hybridy sú z tejto dani vylúčené.

Minister dopravy Andrew Constance uviedol: „Budeme na smiech celému svetu, nemôžeme ísť cestou strachu zo straty spotrebnej dane. Ide o stovky dolárov ročne, no verejnosť bude vnímať, že nepodporujeme nové technológie“. Do budúcna sa zdaneniu elektrických vozidiel určite nevyhneme, no vozidlá musia tvoriť aspoň 40% trhu. Majitelia plug-in hybridných vozidiel sú však zdaňovaní dvojnásobne. Tieto vozidlá musia platiť daň z fosílnych palív a takisto za novú cestnú daň. Paradoxom je to, že v štáte Viktória nedostanete podporu na kúpu plug-in hybridného vozidla.

Táto daň bola zavedená aby dopomohla vyrovnaniu straty 42,7 austrálskych centov za každý liter nespotrebovaného benzínu, respektíve nafty. Hovorí sa o tom, že touto cestnou daňou si polepší iba štát Viktória, nakoľko tieto cestné tarify idú do ich kasy. Následky tejto reformy na seba nenechali dlho čakať a vláde prišiel otvorený list, pod ktorý sa podpísali velikáni ako Hyundai, Uber, či Volkswagen. Tí túto reformu odsudzujú a vládu kritizujú, že nepodporujú ekologické vozidlá.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFirma Hennessey sa pohrala so Shelby GT500. Pod kapotou ukrýva viac než 1000 koní!
Nasledujúci článokLiter benzínu za 0,40eur? Zákazníci jednej z Bratislavských čerpacích staníc si to vyskúšali!