Domov Elektromobilita Renault Zoe oficiálne končí! Automobilka nepočíta s novou generáciou.

Renault Zoe oficiálne končí! Automobilka nepočíta s novou generáciou.

Jeden z najpredávanejších elektromobilov na Starom kontinente končí. Renault potvrdil, že malý mestský model Zoe sa nedočká novej generácie.

Elektrické automobily sú jednou z alternatív zelenej mobility. Nielen európske automobilky sa preto predháňajú v strategických plánoch, v ktorých odhaľujú plány na najbližšie roky: tie totiž majú často spoločného menovateľa, ktorým je počet nových elektromobilov. Výnimkou nie je ani francúzsky Renault, ktorý do roku 2025 plánuje predstaviť celkovo až 7 nových elektromobilov. Okrem toho budú v ponuke full-hybridy, plug-in hybridy a mild-hybridy. Jediný čisto spaľovací motor bude poháňať nafta a bude vyhradená len pre úžitkové vozidlá. No potom svet obletela správa, podľa ktorej sa má portfólio automobilky zbaviť malého mestského elektromobilu Zoe, ktorý patrí k tým najpredávanejším v Európe.

Fámu už oficiálne potvrdil aj nový šéf Renaultu Luca de Meo, podľa ktorého je vypustenie modelu z predaja súčasťou oznámenej stratégie. Koniec predaja sa plánuje na rok 2024, ako potvrdil analytik automobilového priemyslu Matthias Schmidt v príspevku na Twitteri.

Nebude to úplne bez náhrady

Elektromobily, paradoxne, dávajú najväčší zmysel práve v kategórii malých mestských áut, ktoré sú určené na krátke presuny po meste, kde jednoducho spaľovací motor bez akýchkoľvek pochýb ťahá za kratší koniec. Vie to aj Renault, a preto sa nechystá segment opustiť úplne. Namiesto Zoe sa tak v ponuke objaví znovuzrodený model Renault 5.

Novodobá “päťka” má na historickú predlohu odkazovať retro dizajnom a automobilka si od nej sľubuje zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu. Debut nového Renaultu 5 je naplánovaný na rok 2023, no predaje zrejme budú nadväzovať až na ukončenie výroby Zoe o rok neskôr.

Dizajn novinky má nadväzovať na koncept predstavený začiatkom tohto roka a poháňať ho má výhradne elektrická energia. S najväčšou pravdepodobnosťou bude Renault 5 využívať modulárnu platformu CMF-BEV, ktorá je určená práve pre malé automobily s elektropohonom. Platforma má vychádzať z aktuálneho Clia, ktoré stojí na zákaldoch CMF-B.

Renault si od zdieľania platformy medzi spaľovacími a elektrickými automobilmi sľubuje zníženie nákladov na vývoj a výrobu. Obe platformy majú podľa dostupných informácií zdieľať veľkú časť dielov, ktoré priamo nesúvisia s pohonom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTrus, živica, piesok. Ako predísť poškodeniu pri zotieraní?
Nasledujúci článokPripravte sa na dopravné obmedzenia, Bratislavu čakajú ďalšie protesty. Kotleba plánuje masívnu blokádu!