Domov Elektromobilita Nemecká automobilka ukázala auto z budúcnosti! Audi Skysphere Concept ako z inej...

Nemecká automobilka ukázala auto z budúcnosti! Audi Skysphere Concept ako z inej galaxie.

Už na prvý pohľad si môžeme všimnúť, že nový koncept pôsobí ako vesmírna loď z inej dimenzie. Okrem netradičného dizajnu prináša so sebou aj hypermodernú technológiu. Posvieťme si však na to!

Keďže sa Audi tiež plne pripravuje na budúcnosť elektromobility tak má v pláne čoskoro predstaviť až tri koncepty, ktoré podľa všetkého majú predpovedať smerovanie značky v nasledujúcich rokoch. Koncepty Audi Skysphere, Audi Grandsphere a Audi Urbansphere sú zamerané na autonómne vozidlá. Práve preto nám Audi Skysphere prináša techniku, ktorú sme ešte doposiaľ nevideli.

Koncept z Nemecka priamo ukazuje na budúcnosť športových modelov značky Audi. Jednou z najhlavnejších noviniek je dynamické menenie dĺžky vozidla. Čo to ale znamená? Dĺžka vozidla meria 4,94 metra lenže následne po prepnutí do režimu Grand Touring sa aktivuje umelá inteligencia a dokáže vozidlo zväčšiť až o 250 milimetrov na finálnu dĺžku 5,19 metra a zníži sa aj o 10 milimetrov. Volant a pedále sa skryjú do prístrojovej dosky a cestujúci na palube si môžu užívať voľnú jazdu. Je priam neuveriteľné ako sa budú dať vozidlá v budúcnosti ovládať a čo všetko budú poskytovať.

Skyspere concept je okrem iného aj prvým modelom Audi s autonómnou jazdou. V tomto prípade Level 4 autonómnosti prináša, že vodič nemusí byť tak opatrný ako to platí v nižších leveloch. Aj napriek tomu je možnosť aby riadil vozidlo sám vodič. Kolesá s volantom sú prepojené už iba elektronicky tým pádom je možné meniť tuhosť riadenia a dokonca aj rádius otáčania vozidla.

Vysoký výkon a vysoký dojazd

Elektrický pohon vytvára celkový výkon 465 kW a krútiaci moment 750 Nm. Vďaka týmto parametrom dokáže plne elektrický koncept akcelerovať na stovku za 4 sekundy. Batérie sú umiestnené v zadnej časti vozidla za kabínou, čo prispieva k najlepšiemu rozloženiu hmotnosti (40:60). Kapacita batérií je nad 80 kWh a dojazd vďaka skvelej aerodynamike a váhe 1800 kilogramov bude cez 500 kilometrov.

Nadčasový dizajn

Zamerajme sa teraz na skutočne jedinečný dizajn. Dizajn bol vyvinutý v rámci tímu, ktorý bol vedený pod manažérom Gealom Buzynom. Jedinečný tvar dodávajú futuristické prvky a tiež veľmi nízko postavenou strechou. Skysphere tak meria na výšku len 1,23 metra. Automobilka Audi sa po rokoch v prípade nového konceptu vzdala tradičnej prednej masky, ktorá je v tomto prípade naznačená len robustnými lištami. V noci tak dokáže Skysphere ukázať riadnu hru svetiel. Celý predný gril je v svetelnej podobe a však po prepnutí na režim GT sa zmení na sieť svietiacich bodov. O pár dni by sa mal koncept Audi Skysphere predstaviť na Monterey Car Week na golfovom ihrisku Pebble Beach v Amerike.

V už spomenutom GT režime sa pod A-stĺpikom nachádzajú špeciálne panely, ktoré majú funkciu na natiahnutie auta do dĺžky ak chce vodič využiť športový potenciál auta. Panely fungujú tak, že sa stiahnu pod predné blatníky tým sa zmenší dĺžka vozidla. Futuristický koncept má obuté 23-palcové kolesá s pneumatikami v rozmere 285/30. V klasickom režime zabezpečujú tieto veľké kolesá športovú jazdu a v režime GT komfortné jazdenie. Pokiaľ sa pozrieme na zadnú časť môžeme si všimnúť presklené zakončenie a výrazne tvarované krivky na najlepšie prúdenie vzduchu. Pri zadnej časti tiež nechýba hra svetiel a celá zadná časť je vyplnená mnohými LED svietidlami vrátane loga Audi.

Na palube bez volantu?!

Futuristický dizajn sa preniesol aj do interiéru vozidla. Interiér Skysphere skutočne prekvapí mnoho ľudí. Napriek tomu, že sa jedná o športové GT budú mať cestujúci kráľovský priestor na nohy. Zásluhu na tom majú špeciálne tvarované sedadlá zapustené výrazne smerom dozadu. Prístrojová doska sa skladá iba zo skla, ktorý pod sebou ukrýva veľký displej v rozmeroch 1415 mm na šírku a 180 mm na výšku. Displej každopádne slúži ako zábavné centrum keďže Skysphere je vytvorený na autonómne jazdenie. Na stredovej konzole môžeme predsa nájsť analógové hodiny a okrem toho aj volič jazdných režimov a dve obrazovky po okrajoch.

Postupom času odhalí nemecká automobilka ešte dve štúdia pod názvom sphere a pravdepodobne sa stanú aj realitou ako v prípade konceptu e-tron GT. V budúcnosti sa máme na čo tešiť čím nás značka Audi prekvapí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokStellantis hlása návrat do segmentu B. Pôjde naozaj o Fiat Punto?
Nasledujúci článokToto je luxusný karavan, ktorý dokáže nabiť elektromobil