Domov News Nový Nissan Z 400 koní a manuál v základe. Má to však...

Nový Nissan Z 400 koní a manuál v základe. Má to však jeden háčik

Na toto auto čaká už nejakú dobu snáď každý fanúšik športových áut. Najnovší Nissan Z schováva pod prednou kapotou šesťvalec kombinovateľný s manuálnou prevodovkou. Brúsite si zuby na nový Nissan Z ? Moc potešený nebudete. 

Teraz je to už oficiálne. Nissan nám predstavil novú generáciu z radu Z, ktorú nám ukázal už aj ako koncept. Sériová podoba sa od konceptu takmer nelíši. Na novom Z-ku zostalo množstvo dizajnových prvkov odkazujúcich na predošlé generácie.

Nissan Z
Výrazný nárast výkonu.

Oproti predchádzajúcej generácií, modelu 370Z sa nový model kultového kupéčka dostal za magickú hranicu 400 koní. Aj napriek pomerne vysokému výkonu si zachováva charakter auta pre vodiča. Pod prednou kapotou sa nachádza vidlicový šesťvalec o objeme 3 litre, ktorý je dopovaný dvoma turbami. Maximálny výkon tak dosahuje 405 koní a 475 Nm. Krútiaci moment tak na novom Nissane Z oproti predošlej generácií vzrástol až o 30 %.

Nissan Z
Nissan Z
Pravé šoférske auto ? 

Aj napriek výraznému nárastu výkonu by si malo nové zetko zachovať nálepku pravého puristického auta. V základe 3 litrový motor posiela výkon výhradne na zadné kolesá prostredníctvom 6-stupňovej manuálnej prevodovky, ktorú za príplatok môžete nahradiť 9-stupňovým automatom pochádzajúcim z dielne mercedesu. Podľa automobilky mal byť nárastu výkonu prispôsobený aj podvozok, budúcim zákazníkom sľubujú auto s predvídateľným a citlivým správaním. Najnovší prírastok tieto vlastnosti dosiahne novou, tuhšou karosériou, širšími pneumatikami alebo novými tlmičmi. Vo verzií Z Performance dostanete aj mechanický, samosvorný diferenciál, s ktorým radosť z jazdy rozhodne stúpne.

Nissan Z
Nissan Z
Dizajnové prekvapenie sa nekoná.

Čo sa vonkajšieho vzhľadu týka, po oficiálnom predstavení nového modelu sme sa nedočkali žiadneho prekvapenia. Sériová podoba oproti tej konceptovej zostala prakticky nezmenená. Nový model každučkým centimetrom odkazuje na svojich predchodcov. Celkový tvar karosérie nadväzuje na svojho priameho predchodcu, dlhá predná kapota a krátky zadný previs. Podľa automobilky Nissan nový model kombinuje tradície s modernou technikou. LED predné svetlomety odkazujú na model Fairlady 240 ZG zo 70. rokov, zatiaľ čo zadné skupinové svetlá poznáme z modelu 300ZX z konca 80. rokov.

Nissan Z
Interiér sadne vodičovi ako rukavice.

S týmto tvrdením prišla samotná automobilka. Po dizajnovej stránke je aj v interiéry množstvo odkazov na minulosť. Centrálna konzola obsahuje trojicu analógových ukazovateľov, ktoré sú doplnené 8-palcovou obrazovkou infotainmentu. Pred vodičom sa nachádza moderný digitálny prístrojový štít s trochu retro grafikou. V retro štýle sa nesie taktiež volant, zatiaľ čo sedadlá nesú poznatky z vrcholového GT-R.

Nissan Z
Nissan Z
Smutná správa na záver.

Nový model sa začne predávať na začiatku kalendárneho roka 2022. To však platí pre americký trh. Na európsky trh nový Nissan Z prostredníctvom oficiálneho dílera nedostanete. Dôvodom nie sú len vysoké emisie ale aj malý odbyt na to, aby sa ho automobilke oplatilo homologovať. Neoficiálnou cestou sa však ku nám určite aspoň nejaký kúsok dostane.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJglobal.nissannews.com
Predchádzajúci článokMercedes zastavil dodávky takmer všetkých V8. Dôvod neprekvapí…
Nasledujúci článok5G opäť na scéne. Aj vďaka prepojeniu sa výtlkov na cestách už báť nemusíte!