Domov News Nový spôsob podnikania? Môžete byť “policajtom” a merať prekročenie rýchlosti

Nový spôsob podnikania? Môžete byť “policajtom” a merať prekročenie rýchlosti

Meranie rýchlosti v rukách civilných osôb a ich vozidiel? Prvá Európska krajina skúša pilotný projekt.

Predstavme si utopický svet, v ktorom majú meranie rýchlosti na starosti súkromné firmy. Ktorékoľvek civilné auto, ktoré stretnete na ceste, môže mať na veľmi nenápadnom mieste ukrytý radar s rozpoznávaním rýchlosti a evidenčného čísla vášho vozidla.

Zabudnite na výrazne tónované sklá, ktoré je vidieť z diaľky, poprípade posádku často so svietiacimi bielymi tričkami dopravnej polície. Samotná polícia potom fotografie vyhodnotí a majiteľovi vozidla automaticky zašle pokutu za priestupok. Nuž, nie je to celkom utópia, ale vo Francúzsku bežná prax. Už od roku 2017 totiž beží projekt, v rámci ktorého majú meranie rýchlosti na starosti súkromné firmy prevádzkujúce civilné vozidlá s namontovanými radarmi.

Vyššia efektivita?

Podľa informácií strávia francúzski policajti aktívnym meraním rýchlosti približne jednu hodinu denne, pričom súkromní prevádzkovatelia radarov majú slúžiť až 5 hodín denne 365 dní v roku. Často pritom ide o najmenej nápadné vozidlá, predovšetkým staršieho modelového roku, ako napríklad Volkswagen Passat, Škoda Octavia, či Renault Mégane. Zdiaľky je preto vozidlo veľmi náročné rozpoznať, prezrádza ho len malý radar umiestnený často v mriežke pod evidenčným číslom vozidla.

Aktuálne je vo Francúzsku takmer 400 takýchto vozidiel, no v súčasnosti ešte približne 3/4 z nich šoférujú policajti. Zvyšok potom prevádzkujú súkromní operátori. Do konca roka sa má počet civilistov za volantom radarového vozidla strojnásobiť celkovo na 223, ako tvrdí oficiálna tlačová správa Medzirezortného výboru pre bezpečnosť cestnej premávky vo Francúzsku. Rozšíri sa má aj pôsobnosť vozidiel. Aktuálne projekt prebieha v štyroch regiónoch: Normandia, Bretónsko, Pays-de-la-Loire a Centre-Val de Loire. Nasledovať majú ďalšie 4 regióny: Grand-Est, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté a Nouvelle-Aquitaine.

Cieľom francúzskej polície je podľa oficiálnej správy “odľahčiť policajtov a využiť ich tréning a schopnosti na zmysluplnejšie účely”, ako napríklad požívanie alkoholu a iných omamných látok za volantom. V priemere však mobilné radary odhalia približne 300 priestupkov mesačne, čo znamená približne len 9% všetkých pokút udelených za prekročenie rýchlosti. Zvyšok majú na svedomí vo Francúzsku rozšírené stacionárne radary umiestnené na kritických úsekoch.

Pokuty v rukách polície

Podľa novín Le Parisien však má počet mobilných radarov v rukách civilistov narásť na 450 do roku 2023. Vodiči týchto radarov, samozrejme, nemajú právomoc vystaviť priestupcovi pokutu. Tie potom po spracovaní fotografií zasiela polícia.

Detekcia rýchlosti sa vykonáva automaticky, tolerancia je však v porovnaní so stacionárnymi kamerami benevolentnejšia. Kým pevné radary majú stanovený limit tolerancie na 5 km/h, respektíve pri rýchlostiach nad 100 km/h na 5%, mobilné radary pracujú s dvojnásobnou toleranciou.

Celkovo v roku 2019 Francúzsko vyzbieralo na pokutách 1,65 miliardy eur, pričom 760 miliónov z toho pochádzalo zo stacionárnych radarov. Oproti predošlému roku však počet priestupkov klesol o 3,3% kvôli rozšíreniu radarovej siete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok11 vecí, ktoré by ste vášmu autu mali dopriať, pokiaľ sa chcete vyhnúť…
Nasledujúci článokV Rači čoskoro pribudne nové záchytné parkovisko P+R