Domov News Rolls-Royce predstavil svoj elektrický model s názvom Spirit of Innovation

Rolls-Royce predstavil svoj elektrický model s názvom Spirit of Innovation

Značka Rolls-Royce je dobre známa svojimi neuveriteľne luxusnými vozidlami. No pôvodne však začínali úplne inak. Ako výrobcovia motorov pre lietadlá v prvej svetovej vojne.

Aristokratická automobilka Rolls-Royce svoje motory vyrába už od roku 1914, kedy vypukla prvá svetová vojna. Automobilka na svoje korene nezanevrela a motory pre lietadlá vyvíja naďalej. Najnovší počin z tejto „stajne“ je na čistú elektrinu. Meno nesie Spirit of Innovation a jeho vrtuľa je poháňaná batériami. Predpokladáme, že názov „ducha inovácie“ zrejme nie je potrebné bližšie predstavovať.

Toto lietadlo však nie je iba prototypom. Nie iba elektroautá, ale aj elektrolietadlá už začínajú naberať rýchly spád. Lietadlo od Rolls-Roycu sa dokázalo aj odlepiť od zeme. Britská firma absolvovala prvých 15 minút vo vzduchu, aby mohlo toto lietadlo odštartovať testovaciu fázu pred zaradením do kusového predaja.

Jedinou nevýhodou je však to, že je iba pre jedného pasažiera, pilota. Respektíve, pokiaľ sa radíte medzi introvertov, nemáte zrejme lepšieho dopravného prostriedku. Lietadlo Rolls-Royce je poháňané troma motormi s maximálnym kumulovaným výkonom 400 kW. Maximálna vzduchová rýchlosť je 480 km/h. A čo batéria? Tá je zložená až zo 6.000 článkov. Jedná sa tak o najhustejšiu batériu, ktorá bola kedy použitá v lietadle.

Elektrické lietadlo bolo prvý krát predstavené už v roku 2019 a bolo súčasťou projektu ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight). Spirit of Innovation je jediným lietadlom s nulovými emisiami, ktoré Rolls-Royce zatiaľ predstavilo. Britská spoločnosť dúfa v to, že do roku 2026 sa spojí s leteckým tvorcom Tecnam a taktiež škandinávskou leteckou spoločnosťou Widerøe a spoločne tak dokážu vytvoriť plne elektrické osobné lietadlo pre komerčné účely.

Bližšie informácie zatiaľ dostupné nie sú. Rolls-Royce na tomto projekte úzko spolupracuje s vládou Spojeného kráľovstva a Inštitútom pre letecké technológie. Je teda vidno, že elektrifikácia sa pomaličky ale isto dostáva do čoraz širšieho povedomia a určite niet pochýb o tom, že elektrifikácia čaká či už pozemnú dopravu ale aj tú leteckú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJrolls-royce.com
Predchádzajúci článokŠkoda ponúka jedinečný balíček pre majiteľov elektromobilov. Nabíjajte doma za minimum, vďaka…
Nasledujúci článokIoniq 6 síce v maskovaní ale odhalil aspoň kúsok svojho dizajnu