Domov Elektromobilita Autonómna sanitka môže byť čoskoro realitou. VW testuje špeciálne upravený koncept

Autonómna sanitka môže byť čoskoro realitou. VW testuje špeciálne upravený koncept

Technológie napredujú rapídnym tempom, o tom niet pochýb. VW predstavuje svoju budúcnosť v záchrannom sektore.

Zbytočnosť šoféra? Aj takto nejak by sa to možno dalo chápať. Na takejto alternatíve pracuje nemecká automobilka Volkswagen v podobe elektrického úžitkového vozidla ID Buzz s plne autonómnym riadením. Jedným z možných riešení by mohla byť autonómna sanitka. VW nezaháľa a novinka by mohla dôjsť už v roku 2025.

Budúcnosť cestnej dopravy určite spočíva v autonómnych technológiách. To sa zrejme ani nemusíme hádať. Každým mesiacom sa automobilky jedna medzi druhou predbiehajú v tom, kto ponúkne čo najviac. Každý má v tomto smere svojho konkurenta a síce asi najväčším z nich je automobilka Tesla.

Tá vďaka svojmu systému FSD dosahuje najlepšie výsledky, aj keď sa jedná „iba“ o druhú úroveň autonómnosti. Systém tak vyžaduje pozornosť vodiča. Stálu pozornosť. Tesla je síce schopná prejsť aj niekoľko kilometrov úplne sama, no ruku na srdce. Kto by to riskoval? Ľudia sú stále skeptický voči autonómnej jazde. Všetko čo sa týka autonómneho riadenia sa prevažne točí okolo vyššie zmieňovanej Tesle. O ostatných automobilkách akoby sme ani nepočuli, no opak je pravdou a práve ostatní doslova „makajú“ najviac. Nedávajú to síce verejne najavo, no pracujú.

CEO Volkswagenu, Herbert Diess povedal, že nie elektromobilita ale práve autonómna jazda a autá zmenia celé chápanie novodobej automobilovej éry. Odkazuje na to aj konferencia ITS World Congress v Hamburgu, kde bolo predstavené nové video s autonómnou budúcnosťou. Vo videu môžeme vidieť hneď niekoľko komerčných prevedení elektrickej dodávky ID Buzz, ktorá bude vôbec prvým autonómnym vozidlom od VW, jedným z riešení je aj autonómna sanitka.

Viac priestoru

Autonómne riadenie umožní lepšie využiť vnútorný priestor auta. Jeho rozloženie a kompaktnosť poskytne dostatok miesta vo vnútri, nakoľko nebude potrebné žiadne sedadlo. Táto technológia je vyvíjaná v spolupráci s americkým Fordom a je označovaná ako Argo AI. Technológia sa má na cestách testovať už v tomto roku.

Okrem autonómnej sanitky sa však môžeme tešiť aj na kuriérsku dodávku, či taxík v podaní ID Buzz. Ako však bude technológia fungovať sme sa zatiaľ nedozvedeli. Asi to má byť prekvapenie. Natíska sa otázka ako by taká autonómna sanitka jazdila v premávke, najmä keď sme svedkami toho, ako sa vodiči sanitke nevedia vyhnúť.

VWN at the ITS World Congress 2021: Get a glimpse into the future of mobility!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotor1.com
Predchádzajúci článokViete čo robiť ak natankujete omylom nesprávne palivo? Poradíme vám…
Nasledujúci článokNeviete čo so starým katalyzátorom? V Kongu z nich vyrábajú drogy