Domov News Neviete čo so starým katalyzátorom? V Kongu z nich vyrábajú drogy

Neviete čo so starým katalyzátorom? V Kongu z nich vyrábajú drogy

Návykové látky k motorovým vozidlám jednoducho nepatria. Človek je však „vynaliezavý“ tvor a niekedy návykovú látku vymyslí z čohokoľvek.

Každý z nás sa minimálne raz prichytil pri tom ako pri tankovaní benzínu iba nasáva vôňu tejto kvapaliny. Niektorým jedincom veru benzín vonia, ale netreba to preháňať pretože pri väčšom množstve nadýchaného benzínu vás môže začať pobolievať hlava. Je to kvapalina, ktorá má veľmi špecifickú vôňu. Samozrejme nie každému to vonia. Čo by ste však povedali na vôňu toho najšpinavšieho svinstva, ktoré auto produkuje? Portál Reuters upozornil na to, že v Afrike začala chudobná vrstva občanov doslova šňupať rozdrvený prášok z katalyzátorov áut.

V Africkom Kongu sa v poslednom období začala rozmáhať nová droga s názvom „bombe“. Tá v preklade znamená „silná“. Droga je vyrábaná z rozdrveného keramického jadra v katalyzátore a zmiešava sa s rovnako rozdrvenými vitamínovými pilulkami, do ktorých sa pridávajú tabletky na spanie, či sedatíva. Predpokladáme, že každý z nás si pamätá, že aj na Slovensku pred pár rokmi bol trend kradnutia katalyzátorov, no nie za týmto účelom. Ešte stále to je však vyhľadávanou súčiastkou pre zlodejov, niektoré automobilky dokonca prišli v dnešnej dobe s riešením ako tomu zabrániť.

Čo droga spôsobuje ?

Drogu viete podať buď cez nosnú dutinu alebo fajčením, kde prášok pridávate do tabaku. Dlhodobé negatívne účinky bomby zatiaľ nie sú známe, no šňupanie, či podávanie tej najšpinavšej a najznečistenejšej súčiastky auta určite nebude prospešné. V katalyzátore sa taktiež nachádzajú kovy, ktoré sa podrvením keramického jadra dostávajú do tela a môžu tak spôsobiť rakovinu.

Užívatelia tejto drogy však hovoria o upokojujúcich účinkoch. V minulosti mladí ľudia v tomto štáte konzumovali prevažne alkohol, no ten v nich vyvolával agresivitu. Bombe ich upokojuje a po jej užití ostanú niekoľko hodín nehybne stáť, sedieť. Vedia dokonca aj na niekoľko dní zaspať. Po vyprchaní účinku sa vrátia do bežného života.

Nastáva tu však problém pre majiteľov vozidiel. Katalyzátory sa nekradnú z vyradených a nepojazdných áut ale z tých, ktoré sú v dennom užívaní. Konžská demokratická republika má aktuálne nárast kriminality v spojitosti s krádežami katalyzátorov. Miestni mechanici majú denne aj desať klientov, ktorých trápi rovnaký problém – zmiznutý katalyzátor.

Congo's car exhaust drug craze causes alarm

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJreuters.com
Predchádzajúci článokAutonómna sanitka môže byť čoskoro realitou. VW testuje špeciálne upravený koncept
Nasledujúci článokTEST Mercedes-Benz C 220d, dokonalá konfigurácia s jedinou chybou