Domov Elektromobilita Nissan Leaf má svoje dni spočítané a nahradí ho crossover. Otázka znie...

Nissan Leaf má svoje dni spočítané a nahradí ho crossover. Otázka znie kedy

Nissan potvrdil, že jeho elektrický hatchback Leaf nahradí úplne nový crossover. Tento model je určený na to, aby od polovice tohto desaťročia viedol vývoj vozidiel v závode v Sunderlande. Práve tento závod sa má stať centrom elektromobilov značky.

Japonský výrobca začiatkom tohto roka oznámil, že do závodu na severovýchode Británie investuje viac 1 miliardu eur. Práve tu bude Nissan vyrábať nový elektromobil, ktorého batérie budú pochádzať zo závodu hneď vedľa. Fotky ukazujú, ako by mohol vyzerať nový crossover Nissan, ktorý nahradí elektrický model Leaf. Nový model bude obsahovať mnoho dizajnových prvkov z elektrického SUV Ariya, ktorý už pripravili na výrobu.

Crossover je budúcnosť

V čase jeho oznámenia bol odhalený ukážkový obrázok crossover. Nikto však netušil, či ide o priameho nástupcu obľúbeného modelu Leaf. Tento crossover má mierne zvýšenú svetlú výšku a líniu strechy v štýle kupé s ostro naklonenými zadnými dverami. Zatiaľ však nevieme, či pôjde o náhradu modelu Leaf alebo iba o jeho súrodenca.

Šéf Nissanu pre Európu, pán Guillaume Cartier potvrdil, že značka neplánuje nový hatchback Leaf. „Budujeme crossover a budeme elektrifikovať. Do roku 2023 bude 75 percent našich áut elektrifikovaných, tak či onak, a do roku 2025 to bude 100 percent. Naším cieľom je, aby do roku 2030 bolo 80 percent našich objemov predaja čisto elektrických. Budeme mať Juke, Qashqai a potom nové auto, ktoré vznikne v Sunderlande.“

Na otázku, či bude nový crossover nástupca Leafu, Cartier povedal: „Nahradí ho. Bude to nová platforma, ale tvar bude iný.“ Nešpecifikoval však, či bude názov Leaf pokračovať, alebo či sa Nissan rozhodne pre zmenu. Toto rozhodnutie znamená, že do polovice tohto desaťročia Nissan úplne opustí všetky trhy s konvenčnými hatchbackmi – možno s výnimkou malých modelov.

Spoločná platforma aliancie Renault-Nissan

Crossover postavia na platforme CMF-EV aliancie Renault-Nissan. Túto platformu navrhli tak, aby maximalizovala výhody balenia čisto elektrického pohonu. Prvým automobilom, ktorý bude využívať túto platformu, bude nový Renault Megane E-Tech Electric. Tento model sa začne predávať začiatkom roka 2022.

Vzhľadom na technológiu platformy je pravdepodobné, že Nissan bude zdieľať komponenty batérie s Renaultom a okrem bežných častí podvozku bude auto pravdepodobne obsahovať aj rovnaký Infotainment systém Android Automotive ako Renault Megane. Aliancia ako celok v roku 2018 oznámila, že sa dohodla so spoločnosťou Google na používaní softvéru tohto technologického giganta.

Cartier povedal, že silná história závodu v Spojenom kráľovstve bola kľúčovým faktorom jeho úspechu pri zabezpečovaní dohody o výrobe nového modelu. „Dedičstvo bolo dôvodom, prečo bol vybraný Sunderland. Je to ukážka toho, čoho je táto továreň schopná. To je dôvod, prečo sme rozhodli práve tu budovať budúcnosť.“

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokOd autonómnych áut až po stavebné stroje. Doosan Concept-X futuristický bager
Nasledujúci článokBudúcnosť Mini plná odvahy. Prichádza s modelom auta, ktoré by ste nečakali