Domov News Toto sú tie najbezpečnejšie autá podľa Euro NCAP za rok 2021. Škoda...

Toto sú tie najbezpečnejšie autá podľa Euro NCAP za rok 2021. Škoda predbehla aj prémiu

Možno si ešte pamätáte na náš článok, keď organizácia Euro NCAP testovala Daciu Spring a Renault Zoe. Nalejme si čistého vína, nedopadlo to úplne najlepšie. Ale dnes si povieme niečo viac o 7 najbezpečnejších vozidlách podľa jednotlivých segmentov, ktoré Euro NCAP testovala v minulom roku.

Organizácia Euro NCAP testuje vozidlá a ich bezpečnosť a aj tento rok sa rozhodla vybrať tie najbezpečnejšie za rok 2021. Víťazi sa rozdelili podľa segmentov. Pre vysvetlenie, kompaktný model s 5 hviezdičkami nemusí byť rovnako bezpečný ako SUV s piatimi hviedzičkami. Rovnako tak treba porovnávať iba autá rovnakých ročníkov, pretože nároky na bezpečnosť úmerne rastú s pribúdajúcim časom.

Ako indikátor najbezpečnejších automobilov v rozličných segmentoch použila organizácia priemer za skóre, ktoré vozidlá dosiahli v tradičných sledovaných “disciplínach”. Medzi ne patrí aj bezpečnosť dospelej posádky, bezpečnosť detskej posádky, ponuka bezpečnostných asistentov ale aj bezpečnosť chodcov. Víťazi titulu “Best in Class” vyberá Euro NCAP iba zo základných modelov, bez akýchkoľvek príplatkových výbav.

Škoda zožala úspech vo viacerých kategóriách

V kategórii s názvom “Executive” zvíťazil nemecký Mercedes s modelom EQS. Prvým víťazom českej automobilky Škoda sa stal model Enyaq iV v kategórii “Large Off-Roader”. Rovnako aj ďalšiu kategóriu “Small Family Car” ovládla Škoda. Nová štvrtá generácia obľúbenej Fabie získala tento titul. Kategóriu malých MPV ovládla Toyota svojím modelom Yaris Cross a v prípade kategórie “Small Off-Roader” zvíťazil Nissan Qashqai.

Vôbec prvýkrát sa udeľovali aj tituly v kategórii čisto elektrických vozidiel. V tomto prípade sa už nehľadiac na segmenty víťazom stal Mercedes-EQ EQS. V tomto prípade sa nehľadí na veľkostné parametre vozidiel ale na jeho pohon. Ak sa teda rozhodnete pre elektrické vozidlo, viete, ktoré z nich má potenciál vás čo najlepšie ochrániť. Na začiatku sme spomenuli modely ako Dacia Spring či Renault Zoe, ktoré v teste zrovna neobstáli. Je dôležité poukázať na fakt, že aktívna aj pasívna bezpečnosť musí zostať prvoradá.

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoCZ
Predchádzajúci článokJe to oficiálne nová LADA Niva príde už v roku 2024. Využije techniku od Dacie
Nasledujúci článokNajväčší prepadák je na predaj. Takmer nejazdený Jaguar XJR-15 má teraz hodnotu vyše 1,7 milióna eur