Domov News Dlhšia, priestrannejšia, s dodatkom Li, to je nové BMW X5. U nás...

Dlhšia, priestrannejšia, s dodatkom Li, to je nové BMW X5. U nás ho však nehľadajte

Predĺžené modely u niektorých automobiliek nie sú ničím novým. Podobným trendom ide aj mníchovská automobilka BMW s ich modelom X5 L.

Vrcholná verzia jedného z najpredávanejších SUV od automobilky BMW je ako inak, určená výhradne pre čínsky trh. BMW je naozaj globálnou automobilkou, o čom hovorí aj zavedenie výrobnej linky v Šen-jangu. Je to vôbec prvý krát, kedy sa modely X budú vyrábať priamo v Číne. Pôjde o modely BMW X5 xDrive30Li a BMW X5 xDrive40Li. Tieto špecifikácie budú k dispozícií od apríla 2022.

Kompletné portfólio BMW X5 sa aj naďalej bude vyrábať v USA a odtiaľ distribuovať do celého sveta. Uvoľnená kapacita v závode v Šen-jangu tak využije globálny dopyt ad jedna celosvetový a ad dva pre trh v USA. Americký závod Spartanburg stále ostáva najväčším a najkomplexnejším závodom pre výrobu triedy X. Daný závod vyrába modely BMW X3 a BMW X5, ktoré sú dlhodobo najpredávanejšími v USA. Koncom aktuálneho roka sa tu spustí aj výroba plne elektrického SUV BMW XM.

Spustením výroby v Čine tak automobilka reaguje na celosvetovo vysoký dopyt po modely BMW X5. Ide o úzku spoluprácu medzi závodmi v Spartanburgu a Šen-jangu, kde si svoje know-how všetci inžinieri navzájom predávali pri vytváraní BMW X5 xDrive30Li a BMW X5 xDrive40Li. Spoločné úsilie tak viedlo k vytvoreniu nových modelov pre Čínu a výrobu v spoločnom podniku BMW Brilliance Automotive.

Náš zákazník, náš pán

Výroba v Číne má za následok obrovský dopyt po tomto vozidle. Preferencie zákazníkov v Číne sú taktiež diametrálne odlišné od tých európskych. Rázvor novinky je oproti štandardnej X5 väčší o 130 milimetrov. Práve predĺženie karosérie má za následok väčší priestor pre pasažierov sediacich v druhom rade. Väčšie sú aj zadné dvere pre komfortnejší nástup a výstup z vozidla.

Štandardná výbava od tej našej sa taktiež líši. Sú tu ukotvené inak tvarované sedadlá, štyri stupne dodatočného sklonu operadiel zadných sedadiel, panoramatické strešné okno, ambientné osvetlenie a mnoho ďalšieho. Novinkou je novo navrhnutá priehradka pre smartfón s indukčným nabíjaním.

Štandardom sú taktiež adaptívne tlmiče a vzduchový podvozok s automatickou reguláciou svetlej výšky. Tieto novinky sú však určené iba pre X5 xDrive40Li. Ako ste iste postrehli, pod kapotou sa usídlia dve benzínové verzie 30i a 40i. Poháňané budú obe nápravy cez osemstupňovú automatickú prevodovku Steptronic.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotor1.com
Predchádzajúci článokNový Renault Austral – nástupca Kadjaru aj so spaľovacími motormi
Nasledujúci článokNissan Qashqai e-POWER – plug-in hybrid v pravom zmysle slova