Domov News Toyota chce najnovšie do svojich modelov použiť farebné LED svetlá! Toto je...

Toyota chce najnovšie do svojich modelov použiť farebné LED svetlá! Toto je dôvod

Toyota plánuje zakomponovať do svojich modelov farebné LED svetlá. Nejde však o výstrelok módy ale o bezpečnosť. Mali by slúžiť ako upozornenie na chodcov a cyklistov.

Japonská automobilka Toyota spustila testovanie vcelku inovatívnej technológie. Ide o adaptabilné LED svetlomety, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu bezpečnosti na cestách a k zníženiu počtu obetí. Základnou súčasťou reflektorov sa stanú čipy a LED diódy. Tie budú na zem premietať farebné svetlo.

Hlavnou hviezdou svetlo

Collaboratiove Safety Research Center (CSRC) sa zaoberá práve výskumom bezpečnosti na cestách. Toto centrum sa podieľa aj na inovatívnych riešeniach ako adaptabilné svetlomety. Adaptabilné svetlomety majú zlepšiť komunikáciu medzi chodcami, cyklistami a vozidlami. Ich úlohou bude premietať na zem špecifické symboly ako napríklad červený obrátený trojuholník s výkričníkom. Práve takýto svetelný dizajn by mal upútať chodcov a cyklistov a upozorniť ich na možné nebezpečenstvo.

Toyota Yaris Cross

Častokrát sa stáva, že chodec, respektíve cyklista ani len netuší, že sa za ním blíži vozdilo. Vďaka svetelnej signalizácii by však mohla bezpečnosť stúpnuť. Štúdie sa opierajú najmä o neustále rastúci trend nehodovosti v prípade chodcov. Aktuálne informácie Amerického národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky tvrdia, že v prvej polovici minulého roka v USA došlo k historicky najväčšiemu nárastu počtu obetí dopravných nehôd za posledných 46 rokov.

25% sa deje v tme

Štvrtina týchto nehôd sa stáva v noci. Práve preto vidia inovátori veľký zmysel v technológii LED reflektorov. Chodci mnohokrát majú tendenciu podceniť svoju viditeľnosť a zľahčujú vyplývajúce nebezpečenstvo. No vidieť a byť videný musí vždy platiť. Rovnako ako v prípade ostatných asistenčných systémov, ktoré napomáhajú vodičovi či už varovaním alebo priamym zásahom. Adaptívne svetlomety by tak mohli ušetriť sekundy alebo desatiny sekúnd, ktoré v tomto prípade môžu zohrať kľúčovú úlohu.

Predtým, ako sa technológia dostane do praxe musí prejsť náročnými testami. Tie momentálne prebiehajú na univerzite v Iowe. Ide o jedno z celkovo dvoch zariadení na svete, ktoré dokážu simulovať správanie sa chodcov a cyklistov. Ich reakcie sú nahrávané, zaznamenávané a vyhodnocované. Aj keď sa primárne tento výskum špecializuje na dve spomínané kategórie účastníkov cestnej premávky, Toyota zaradila do testovacích podmienok aj jazdcov na kolobežkách.

Znížiť nehodovosť pri takýchto nehodách je kľúčové, nakoľko chodci a cyklisti sú tí najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky. Ide o veľkú výzvu, ktorej riešenie by mohlo výrazne zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNa Slovensko mieri nová značka MG. Čím chce zaujať na našom trhu?
Nasledujúci článokMercedes-Benz Edition 550 je nová zaujímavá limitka, ktorú u nás nenájdete