Domov News Patentové snímky od Toyoty napovedajú vývoj nového športiaku

Patentové snímky od Toyoty napovedajú vývoj nového športiaku

Japonská značka Toyota zverejnila nové patentové snímky. Podľa toho, čo na nich vidieť, Toyota chystá nové športovo ladené auto. Predpokladá sa, že by mohlo v ponuke značky figurovať nad aktuálnym modelom GR Supra.

Iba pár dní dozadu sa na svet dostali patentové snímky, ktoré si zaregistrovala japonská Toyota ešte v minulom roku. Všetko nasvedčuje tomu, že na týchto obrázkoch sa nachádza verzia konceptu s označením GR GT3. Tento koncept automobilka odhalila ešte začiatkom tohto roka na autosalóne v Tokiu. Už počas a teste po odhalení sa v kuloároch šepkalo, že by malo ísť o okruhový závoďák patriaci do kategórie GT3. Zároveň sa diskutovalo aj o tom, že by z tohto modelu mohla vzísť aj civilná verzia na bežné cesty.

Vyššie ako Supra

Tento model by následne našiel svoje miesto v portfólii značky nad modelom GR Supra. Keďže začiatkom roka sa diskutovalo v rovine špekulácii, po odhalení patentových snímkov však môže byť realita o mnoho bližšie, než sa čakalo. Už samotná značka Toyota hovorila pri predstavení konceptu GR GT3 o možnosti vzniku civilného športového auta. Napríklad model GR Yaris sa stal obchodným využitím závodného vozidla namiesto jednoduchej prestavby seériového auta.

Oddelenie Toyota Gazoo Racing plánuje využiť spätnú väzbu od svojich zákazníckych tímov a použiť získané technológie pri vývoji a tvorbe modelu GR GT3. Toyota chce jednoznačne využiť fungovanie v motoršporte aj pre produkciu sériových vozidiel a tak prenášať nové technológie do bežnej praxe. Ďalším argumentum pre vznik sériovej verzie športového vozidla je fakt, že vozidlo na patentových snímkach nemá žiadne prítlačné krídlo. Predpokladá sa, že ostrá verzia GR GT3 by sa bez krídla neobišla.

Zatiaľ iba dohady

Všetko však stále zostáva v rovine špekulácii a dohady o tom, prečo tak Toyota urobila zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Vozidlo na patentových snímkach inak spĺňa správnu agresivitu dizajnu pre motoršport. Sem patrí tvar predného a zadného nárazníka, závodné kolesá, znížená svetlá výška a aj použitie centrálneho stieraču uprostred čelného skla.

My by sme osobne boli veľmi radi, keby sa podarí na cesty dostať zase o jedno zaujímavejšie auto viac. V poslednej dobe sa hovorí aj o príchode športového modelu od značky Lexus. Ten by teoreticky mohol mať základ práve v koncepte Toyoty. Dokonca istá podobnosť medzi konceptom GR GT3 a konceptom RX-Vision od značky Mazda z roku 2015 nasvedčuje, že by sme sa aj v tomto prípade mohli stretnúť so spoluprácou troch automobiliek na jednom väčšom projekte. V dnešnej dobe to celkom aj dáva význam. Zdieľanie nákladov medzi tri automobilky by mohlo zjednodušiť vývoj a následnú produkciu. Uvidíme, snáď sa takejto lahôdky dočkáme aj na našich cestách.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRETRO: Spyker C8, (ne)zabudnutý klenot z Holandska
Nasledujúci článokNajlacnejší Lexus prechádza modernizáciou. Ponúkne zaujímavé novinky