Domov News Spaľovacie motory dostanú stopku. Po tomto roku si ich už nekúpite

Spaľovacie motory dostanú stopku. Po tomto roku si ich už nekúpite

Spaľovacie motory dostali ranu pod pás. Európsky parlament (EP) dnes odobril návrh, ktorý by mal od roku 2035 zakázať predaj automobilov so spaľovacími motormi. Jazdené vozidlá sa tomuto nariadeniu vyhnú, ale aj táto téma sa stane predmetom ďalších jednaní.

Spaľovacie motory sú už podstatnú dobu v nemilosti Európskej únie. Európsky parlament schválil návrh ich záhuby. Môžu za to oveľa prísnejšie normy pre emisie CO2. V praxi to znamená, že tieto normy prinútia automobilky zastaviť výrobu automobilov so spaľovacími motormi. Dôjde tak k úplnému prerodu automobilového priemyslu na elektromobilitu. Cieľom celej EÚ je znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Zatiaľ iba nové autá

Schválený návrh hovorí o tom, že od roku 2035 sa skončí akýkoľvek predaj nových osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, ktoré by pod kapotou mali spaľovací motor. Táto reštrikcia by sa mala týkať iba novo vyrobených vozidiel. Ojazdené autá by sa mali predávať v klasickom režime bez obmedzení. Otázkou je dokedy. Po schválení návrhu Európskym parlamentom nasleduje jednanie zástupcov EP a Európskej komisie (EK) spolu so zástupcami Rady EU.

Tieto opatrenia však podľa viacerých expertov budú mať vplyv na trh s ojazdenými vozidlami. Ich cenu by mali vyhnať vyššie, nakoľko trh po plnom prechode na elektromobilitu môže prejsť destabilizáciou. Ceny vozidiel narastú aj kvôli prechodu na elektromobilitu. Toto rozhodnutie môže spôsobiť prievan v našich peňaženkách a z áut to urobí komoditu, ktorú si nebude môcť každý dovoliť. Viacero odborníkov dúfa v kompromisné riešenie a zmiernenie dopadov pre firmy a spotrebiteľov.

Úspech alebo prepadák ?

Spomínané sprísnenie pravidiel a emisných noriem je súčasťou balíka Fit for 55. Tým chce Európska únia dosiahnuť až 55% zníženie emisii CO2 do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990. Postupom času v roku 2050 už má Európska únia deklarovať úplnú uhlíkovú neutralitu. V rámci stratégie s názvom Green Deal sa navrhuje aj zmena systému obchodovania s emisnými povolenkami.

Európa sa blíži na rázcestie, kde s najväčšou pravdepodobnosťou budú spaľováky ťahať za kratší koniec povrazu. Toto rozhodnutie si určite nájde svojich zástancov aj odporcov. Z pohľadu životného prostredia to minimálne na papieri vyzerá pozitívne. Otázkou zostáva, či realita prinesie vytúžené ovocie, alebo si Európska únia strelí (ďalší) vlastný gól.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCeskenoviny.cz
Predchádzajúci článokĎalšia chyba Tesly môže spôsobiť nehodu pri brzdení
Nasledujúci článokBMW sa vracia do kolotoča vytrvalostných pretekov. Prvotný návrh lakovania pripomína koncept z Gran Turisma