Domov News Nový Peugeot 408: fastback, od ktorého neodtrhnete oči

Nový Peugeot 408: fastback, od ktorého neodtrhnete oči

Najštýlovejší Peugeot súčasnosti príde na trh začiatkom budúceho roka a ponúkne tri typy pohonu. Konkurovať bude Renaultu Arkana.

Peugeot 408, dynamicky tvarovaný fastback vypĺňajúci medzeru medzi modelmi 3008 a 508, stojí na modifikovanej podvozkovej platforme EMP2. Tá je známa jednoduchou zástavbou elektrifikovaného pohonu a inak tomu nebude ani v prípade Peugeotu 408. Jediným neelektrifikovaným motorom bude známy preplňovaný trojvalec s objemom 1,2 litra a výkonom 130 koní. Pohotovostná hmotnosť tohto variantu klesne pod 1,4 tony. Už koncom roka 2023 ho však nahradí mild-hybridná pohonná jednotka. Kto bude chcieť siahnuť po výkonnejších motoroch, musí zvoliť plug-in hybridné motorizácie s výkonom 180 alebo 225 koní, základom ktorých je preplňovaný 1,6-litrový benzínový motor. Na prelome rokov 2023 a 2024 by mala prísť aj čisto elektrická verzia.

Plug-in hybridné verzie dostanú akumulátory s kapacitou 12,4 kWh. Všetky motorizácie so spaľovacími motormi budú spriahnuté s osemstupňovou automatickou prevodovkou.

Známa technika v novom obale

Model 408 je pre Peugeot úplne novým typom auta. Posed v aute má byť vyšší ako v klasickom sedane, ale zároveň nižší ako v SUV. To potvrdzujú aj vonkajšie rozmery. Karoséria je dlhá 4,69 metra, široká 1,85 metra a vysoká len 1,48 metra. Rázvor osí kolies je dlhý 2,79 metra.

Súčasný dizajnový jazyk Peugeotu vozidlu s takto netypickým tvarom mimoriadne prospieva. Peugeot sa nebojí ani experimentovať, keď sa do okrúhlych 20-palcových kolies pokúsil implementovať štvorcový vzor. Automobil bude dostupný v 6 farbách karosérie, vrátane nových Titanium Grey a modrej Obsession Blue (na fotografiách). Aerodynamický odpor vzduchu karosérie je Cd 0,28.

Veľkou výzvou pre konštruktérov a dizajnérov bol vnútorný priestor. Keďže verzia určená pre čínsky trh má byť ťažiskovým modelom Peugeotu na tomto trhu, 408-čka poskytne mimoriadne veľkorysý priestor na zadných sedadlách. Batožinový priestor má základný objem 536 litrov (plug-in hybridy 471 litrov), po sklopení zadných sedadiel vznikne priestor veľký 1611 litrov.

Luxusná výbava

Dizajn prístrojovej dosky je rovnaký ako v prípade hatchbacku 308, takže aj model 408 sa môže pochváliť prístrojovým panelom i-Cockpit, vrátane centrálne položeného 10-palcového multimediálneho systému i-Connect Advanced s prispôsobiteľnými dotykovými ovládačmi. Tento informačno-zábavný systém ponúka možnosť aktualizácie vzduchom a ovládanie hlasom. Vo výbave tiež nebude chýbať audiosystém Focal s 10 reproduktormi, LED matrixové svetlmety, 4 USB porty, bezdrôtové nabíjanie telefónu, 360-stupňový parkovací systém, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru, systém nočného videnia či súbor systémov umožňujúcich poloautonómne riadenie vozidla, o čo sa postará 6 kamier a 9 radarov. Automobil bude vedieť na diaľnici automaticky meniť jazdný pruh. Za príplatok budú k dispozícii hrubšie okná znižujúce akustický diskomfort.

Peugeot 408 sa začne predávať v januári 2023. Vyrábať sa bude vo francúzskom Mulhouse.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Kia Niro má slovenské ceny. Veľa muziky za veľmi prijateľnú cenu
Nasledujúci článokTEST Ford Explorer PHEV – Skutočná Amerika u nás doma

1 COMMENT

  1. […] dní po premiére Peugeotu 408 predstavuje aj Citroën svoje prvé SUV-kupé. Model C4 X sa v hierarchii značky zaradí medzi C4 […]

Comments are closed.