Domov News Jazdených elektromobilov a hybridov sa predáva stále viac, ich cena na trhu...

Jazdených elektromobilov a hybridov sa predáva stále viac, ich cena na trhu výrazne stúpla

Ešte pred pár rokmi boli elektromobily na Slovensku prakticky výsadou fanúšikov nových technológií. Minulý rok bolo v celej SR v ponuke 1100 ojazdených elektromobilov a viac ako tri tisíc hybridov

V roku 2016 bola ponuka na slovenskom trhu s ojazdenými elektromobilmi mizivá. Na Slovensku ich vtedy v inzertnej ponuke za celý rok bolo niečo cez 200 a ich mediánová cena sa pohybovala na úrovni 16 500 eur. Odvtedy elektromobilov a hybridov na sekundárnom trhu pravidelne pribúda. V minulom roku to už bolo spolu 1 100 elektrických áut, ktorých cena sa najčastejšie pohybovala okolo 30 000 eur a 3 135 hybridných modelov s cenovým mediánom 19 500 eur. Vyplýva to z analýzy trhu s jazdenými vozidlami,  ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Elektromobily a hybridy sa v posledných rokoch stávajú bežnou súčasťou ponuky prakticky všetkých výrobcov automobilov. S množstvom nových modelov na trhu pochopiteľne pribúda aj áut, ktoré sa po určitej dobe stanú ojazdenými a objavia sa v ponuke na sekundárnom trhu. V tomto segmente zatiaľ stále dominujú hybridné modely, ktoré celkom konzervatívni slovenskí zákazníci berú ako logický medzistupeň od spaľovacieho motora k elektromobilu. Pri súčasných cenách pohonných hmôt je úsporný hybridný model pre mnohých motoristov  zaujímavou alternatívou,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AURES Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Elektrické autá ponúkané v celej SR sú často ešte zánovné 

Elektrické vozidlá, ktoré sa objavujú v inzertnej ponuke na celom slovenskom trhu, sú zväčša do troch rokov veku. Do začiatku covidovej pandémie sa ich vek pohyboval okolo 3 a pol roku a veľa ich bolo pôvodom zo zahraničia. Dnes sú to vyložene zánovné jazdené autá do troch rokov a tuzemského pôvodu. Často ide o predvádzacie vozidlá, prípadne autá z firemných fleetov, ktoré sa snažia o ekologický prístup v prevádzke svojho autoparku. Počet hybridných modelov v ponuke na tuzemskom inzertnom trhu je v súčasnosti trojnásobný oproti plne elektrickým autám, v minulom roku to bol takmer dva a pol násobok.

Cenovo sú hybridné modely medzi ojazdenými autami v ponuke dostupnejšie než čisté elektromobily. Oproti elektromobilom je najčastejšia obstarávacia cena približne o štvrtinu nižšia. Rovnako ako u elektromobilov sú hybridy najčastejšie ponúkané zánovné autá, s nájazdom okolo 27 000 kilometrov a vo veku medzi dvoma a tromi rokmi. Najviac z elektromobilov bolo tento rok modelov BMW i3, nasledovali Tesla S, Nissan Leaf, na štvrtom a piatom mieste sú Tesla 3 a Renault Zoe. U hybridov dominuje Toyota C-HR, pričom medzi TOP 10 hybridnými vozidlami je tento rok až 7 modelov  Toyoty, dva modely zastupujú cenovo zaujímavé autá Suzuki a na desiatom mieste je Hyundai Ionic.

Samotná spoločnosť AURES Holdings má v súčasnej dobe vo firemnej flotile, ktorá má spolu vyše 1 800 áut, 50 vozidiel, ktoré sú buď plne elektrické alebo hybridné a čaká sa na dodanie ďalších takýchto už objednaných vozidiel. „V rámci našej skupinovej ESG stratégie chceme, aby do roku 2025 bolo aspoň 40 % firemných vozidiel hybridných alebo plne elektrických,“ dodáva Petr Vaněček.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto ste ešte nevideli. Výnimočná cyklotrasa uprostred diaľnice
Nasledujúci článokVW predstavil nový Amarok. Ponúka V6 pod kapotou a mnoho iného