Domov Lifestyle Toto ste ešte nevideli. Výnimočná cyklotrasa uprostred diaľnice

Toto ste ešte nevideli. Výnimočná cyklotrasa uprostred diaľnice

Cyklotrasy na Slovensku nerastú ako huby po daždi. O tom sa motoristi presviedčajú deň čo deň, keď sú cyklisti nútení jazdiť po frekventovaných cestách. No to, čo majú krajiny s lepšou infraštruktúrou sa my zatiaľ iba pozeráme z diaľky. Napríklad taká Južná Kórea má vybudovanú cyklotrasu, ktorá sa nachádza uprostred diaľnice. No to zďaleka nie je jediná výnimočnosť tejto unikátnej cyklotrasy.

Cyklotrasy patria medzi súčasť infraštruktúry, ktorá je v dnešnej dobe pre modernú krajinu potrebná. Južná Kórea však nemyslí len na praktickosť ale aj na unikátnosť svojich cyklotrás. Spomínaná “diaľničná” cyklotrasa meria približne 32 kilometrov a spája mesto Sedžong s ďalším mestom Tädžon. Celá dĺžka cyklotrasy disponuje solárnymi panelmi, ktoré majú za úlohu produkovať solárnu energiu a zároveň chránia cyklistov pred priamym slnečným svitom a horúčavou. A pri solárnych paneloch to ešte vôbec nekončí !

Bezpečnosť zaručená pre všetkých

Bočné strany chránia pomerne nízke bariéry, takže aspoň tie nebránia výhľadu z cyklotrasy. Aj preto sa cyklisti môžu cítiť bezpečne a popritom sledovať okolie. Ako sme už spomenuli na začiatku, trasa sa nachádza uprostred frekventovanej diaľnice. Aj napriek tomu, že cyklotrasu zhora úplne zakryli, disponuje dvoma jazdnými pruhmi. Preto sa o svoj priestor báť nemusíte. Nápad umiestniť solárne panely však nepochádza z Ázie. O niečo skôr to napadlo ľudí v Holandsku.

Tí cez program SolaRoad nahradili 70 metrov cesty solárnymi panelmi. Spomínaných 70 metrov stálo v tej dobe viac než 3 milióny eur. Predstavte si, kam by sa finálna cena vyšplhala v prípade kilometrov juhokórejskej cyklotrasy. Tak či onak, ide o dielo, ktoré v našich končinách určite nenájdete za každým rohom. Pre nás zostáva úspech vybudovať cyklotrasu z asfaltu a v pomerne bezpenčnej zóne od našich ciest. Dúfajme, že tých bude pribúdať stále viac a viac, aby sa z našich ciest stalo bezpečnejšie miesto. Nové cyklotrasy ocenia cyklisti a rovnako aj vodiči.

Travel from Daejeon to Sejong by bike Watch it .

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTechByte
Predchádzajúci článokZnačka Jaguar oslavuje výročie špeciálnym modelom. Bude to posledný spaľovák
Nasledujúci článokJazdených elektromobilov a hybridov sa predáva stále viac, ich cena na trhu výrazne stúpla