Domov Elektromobilita MINI Aceman: bez chrómu a kože, zato s pokročilou digitalizáciou

MINI Aceman: bez chrómu a kože, zato s pokročilou digitalizáciou

Prvý nositeľ nového dizajnu budúcej generácie vozidiel značky MINI kladie dôraz na dizajn a technologické inovácie.

Koncept MINI Aceman prezentuje nový dizajnový jazyk budúcich automobilov značky MINI. Dostal názov Charizmatic Simplicity (charizmatická jednoduchosť) a ukazuje to podstatné, čo dáva typickým dizajnovým prvkom MINI ešte väčší význam. Nový dizajn tak zostáva verný tradičným hodnotám značky, no zvýrazňuje jej vášeň pre technologické inovácie a vytvára charakter vozidla nabitého silnými emóciami, progresívnou príťažlivosťou a nezameniteľným štýlom. Plne elektrické modely ďalšej generácie dostanú nezávislý zvukový prejav, ktorý poskytne podmanivé zvuky pohonu a autentické pozadie pre nové režimy pomenované ako Experience Modes.

MINI Aceman by sa mal v budúcnosti stať mostom medzi Cooperom a Countrymanom. Znamená to, že malý elektrický crossover rozšíri počet modelov značky MINI na 4. Aceman má štyri dvere, dĺžku 4,05 metra, šírku 1,99 metra a výšku 1,59 metra. Aceman sa sústredí na prezentáciu nového dizajnového štýlu, technické údaje o pohone preto nie sú známe.

Silný vizuálny prejav

Už dobre známe dizajnové prvky značky sú prepracované tak, aby odrážali vlastnosti crossoveru a čisto elektrický pohon. Prvok masky chladiča v strede prednej časti obklopujú číre plochy. Jej šesťuholníkový obrys sa zmenil na osemuholníkový tvar a zvýrazňuje ho osvetlený rámik. LED obrysové osvetlenie vo svetlozelenom odtieni tak poskytuje výrazný svetelný podpis v denných hodinách, ako aj v noci. Centrálny prvok mriežky “chladiča” je úplne uzavretý. Jednotky Matrix LED sú integrované v jeho hornej časti, aby vytvorili pôsobivé svetelné efekty na privítanie cestujúcich. Samotné svetlomety získali tiež svoje vlastné obrysy, čím sa vzďaľujú od klasického okrúhleho tvaru.

Zachovaný zostal výrazný prvok britskej vlajky Union Jack, ktorý podčiarkuje britské korene značky. Tento motív sa opakuje na grafike zadných svetiel (Matrix LED svetlá) aj na robustnom strešnom nosiči. Veľkoryso dimenzované podbehy kolies vypĺňajú 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny. Trojuholníkový obrys v strede ráfika, ktorý dodáva lúčom vizuálnu hĺbku a dynamiku, je špeciálnym grafickým prvkom.

Farebnejšie ako dúha

MINI bolo vždy farebné a inak tomu nebude ani v budúcnosti. Farba karosérie Icy Sunglow Green, svetlo tyrkysový odtieň prechádzajúci do zlatista, má odtieň, ktorý, v závislosti od svetla a uhla pohľadu, prichádza s rôznymi úrovňami intenzity. Strecha je zase lakovaná v tradičnej zelenej metalickej farbe British Racing Green. Tmavozelené lemovanie na spodnej hrane karosérie a na podbehoch, podobne ako farebná schéma na streche, dodáva svetlej farbe exteriéru atraktívny kontrast. Kvapky neónovej zelenej farby vytvárajú živý efekt hĺbky.

Strešný nosič má zelené upevňovacie popruhy a dúhový povlak, ktorý vytvára kovový lesk pokrývajúci široké farebné spektrum modrej, tyrkysovej, zelenej a fialovej. Základná námornícka modrá sa na diskoch kolies z ľahkých zliatin spája s modro-sivými lakovanými lúčmi. Prvky ochrany podvozka v prednej a zadnej časti majú ružovo-oranžový lak a sú v kráľovskej modrej farbe. Predné a zadné bočnice sú vybavené dvoma výraznými reproduktormi. Tie sprevádzajú uvítacie predstavenie s výrazným zvukom špecifickým pre daný model a majú pútavý ružovo-oranžový lak.

Radikálna zmena interiéru

Kokpit MINI Aceman sa dôsledne zredukoval na to najnutnejšie. Asi takto to mal na mysli Alec Issigonis, keď vytvoril v roku 1959 klasické MINI. Na to, aby ste zažili bezkonkurenčnú zábavu z jazdy, ste potrebovali okrem sedadiel, volantu a radiacej páky len centrálny okrúhly prístroj a lištu s prepínačmi. Dnešná doba je samozrejme komplikovanejšia a v automobile sa nachádza viac funkcií, no ich ovládanie môže byť stále jednoduché a prehľadné.

Palubná doska, siahajúca v centrálnej oblasti obzvlášť hlboko do interiéru, tvorí podklad pre centrálne rozhranie, ktoré v podobe okrúhleho OLED displeja spája všetky funkcie prístrojovej dosky a stredovej obrazovky. Podľa tradícií MINI sa pod veľkou obrazovkou nachádza lišta s prepínačmi. Prepracované prepínače ovládajú parkovaciu brzdu, radia prevodové stupne, aktivujú a deaktivujú pohon, vyberajú režimy Experience Modes a upravujú hlasitosť audio systému. Každý prepínač je pre čo najintuitívnejšie ovládanie individuálne navrhnutý ako otočný gombík alebo prepínač.

Centrálny OLED displej

MINI je prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý predstavuje kruhový OLED displej, ktorý zaberá celú plochu centrálneho rozhrania. Technológia OLED dodáva displeju mimoriadne kvalitný vzhľad a dokáže zobraziť výrazné kontrasty, ako aj hlboké odtiene čiernej. Užívateľské rozhranie má tiež úplne nové grafické zobrazenie, moderné usporiadanie a atraktívne navrhnuté widgety. Zobrazovací a riadiaci systém v sériovom vozidle bude založený na najnovšej generácii operačného systému MINI. Ten prvýkrát využije softvérový balík Android Open Source Project (AOSP). Ďalšou zaujímavosťou je oblasť displeja, ktorá presahuje centrálne rozhranie. Pohyblivé obrazové projekcie dokážu preniesť obsah riadiaceho systému na celú palubnú dosku a vytvoriť tak jedinečný digitálny zážitok siahajúci až do výplní dverí. Projekcia otvára nekonečnú škálu zobrazení – od ostro načrtnutej mapy, až po rozptýlené obrázky oblakov. Farebnú schému a svetelnú náladu projekcie dopĺňajú vhodné zvukové sekvencie.

Bez chrómu a kože

Na minimalistických výplniach dverí a v oblasti palubnej dosky upútajú pozornosť farebné kontrasty. Kaki zelená základná farba podkladových plôch sa spája s pleteným textilný lemovaním zo svetlosivého recyklovaného polyesteru s jemným modrým nádychom a s precízne umiestnenými ozdobnými švami. Sedadlá konceptu Aceman sa vyznačujú diskrétnymi tvarmi s integrovanými opierkami hlavy. Sedacie plochy majú živý, trojrozmerný vzhľad dosiahnutý kombináciou textilného plochého úpletu, zamatovej velúrovej a priestorovej väzby, nadrozmerného vzoru kohútej stopy a vyšívanej grafiky písmen X a O.

Volant, sedadlá, výplne dverí ani žiadne ostatné vnútorné povrchy neobsahujú kožu. Veniec volantu je laminovaný tmavozeleným zamatovým velúrom. Multifunkčné tlačidlá sú integrované pod podsvietenými textilnými plochami.

Vznášajúca sa konzola

Premiestnenie ovládacích prvkov voliča prevodovky a parkovacej brzdy vytvára dodatočný voľný priestor medzi sedadlami vodiča a spolujazdca. Tento priestor využíva flexibilná stredová konzola, ktorá sa priehľadne a zdanlivo voľne vznáša až do zadnej časti. Plocha stredovej konzoly ponúka možnosť ľubovoľného umiestnenia odkladacích priečinkov, bezdrôtovú nabíjaciu stanicu pre smartfón, držiaky nápojov, alebo nespočetné množstvo ďalších využití.

Výstavná premiéra na hernom festivale

Ak vás koncept MINI Aceman zaujal, naživo ho budete môcť vidieť na veľtrhu počítačových hier a videohier Gamescom 2022 v Kolíne nad Rýnom. Medzinárodné stretnutie vývojárov, vydavateľov, expertov a fanúšikov hernej a e-športovej scény sa začne 23. augusta a na kolínskom výstavisku bude pokračovať do 28. augusta.

The MINI Concept Aceman – Hey Friend.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVodiči pozor! Od augusta na pokutách zaplatíme viac
Nasledujúci článokZoznámte sa s novým Porsche 911 GT3 R. Je riadne ostré