Domov News Novodobá Škoda Octavia Combi oslavuje 25 rokov

Novodobá Škoda Octavia Combi oslavuje 25 rokov

Populárna Škoda Octavia Combi oslavuje 25 rokov. Jej príbeh je plný inšpirácie. 

Práce na vývoji modelu Škoda Octavia sa rozbehli už v roku 1992, krátko po začlenení českej značky do koncernu Volkswagen. Prvé štúdie vznikli na základe VW Golf tretej generácie, ale čoskoro padlo rozhodnutie dopriať novej vlajkovej lodi z Mladej Boleslavy najmodernejšiu koncernovú technológiu. Škoda tak ako prvá zo sesterských značiek predstavila automobil na celkom novej podvozkovej platforme A4. V stredu 10. septembra 1997 sa na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom predstavila dizajnérska štúdia Škoda Octavia Combi. Od neskoršieho sériového prevedenia sa líšila len v detailoch.

Fialový výstavný exemplár z frankfurtského autosalónu sa zachoval v depozitári mladoboleslavského ŠKODA Múzea dodnes. 
Výroba

Maximalistické nároky automobilky na nový model okrem iného vyvolali veľké investície do technológií týkajúcich sa efektívnej sériovej produkcie. V Mladej Boleslavy preto vyrástla nová časť výrobného komplexu, ktorá je jednou z najmodernejších svojho druhu v Európe. Dôležitou súčasťou sa stala zvarovňa M14 s projektovanou dennou kapacitou 1 200 karosérií pri trojzmennej prevádzke. Vo februári 1998 tu začala nabiehať sériová produkcia Octavie Combi. Bok karosérie, formovaný z hlbokoťažného plechu v jednom celku, vznikal na najväčšom lisovacom zariadení v podniku. Len raznica vážila úctyhodných 63 ton a pritom sa pracovalo s presnosťou na desatinu milimetra.

Štyri generácie

Oficiálna svetová premiéra Octavie Combi sa odohrala 5. marca 1998 na autosalóne v Ženeve. Prví zákazníci si kľúče prevzali v máji. Štyri a pol metrové kombi sa rázvorom 2 512 mm zhodovalo s liftbackom, bolo však o šesť milimetrov dlhšie a o 26 mm vyššie. Podľa prevedenia bolo o 15 až 30 kg ťažšie. Najväčšiu pozornosť vyvolávalo elegantné stvárnenie zadnej časti poskytujúce množstvo miesta pre batožinu, konkrétne 548 až 1 512 litrov.

 

V prvom roku od uvedenia na trh pripadlo na kombi 15 % všetkých predaných modelov Octavia, nasledujúci rok to bolo 36,7 % a v roku 2001 už dokonca 40,5 %. Sedem rokov po svojej premiére, 25. septembra 2004, sa Octavia Combi dočkala nástupkyne. Tretia novodobá generácia sa svetu prvýkrát ukázala 7. marca 2013, aktuálna štvrtá 11. novembra 2019.

Octavia Combi zo zlatých rokov šesťdesiatych

Pre pôvodnú Octaviu Combi sa rozhodlo viac ako 54 000 zákazníkov. Okrem úspechov na domácom trhu sa obľube tešila aj v zahraničí. Verejnosti sa prvýkrát predstavila 11. septembra 1960 na Medzinárodnom strojárenskom veľtrhu v Brne. Výroba odštartovala v lete 1961 a posledný kus zišiel z linky v Kvasinách 21. decembra 1971. Automobil kompaktných rozmerov 4 065 × 1 600 × 1 430 mm  ponúkal priestor pre päť dospelých a 690 litrov batožiny pri uložení až po strop. Pri dvojmiestnom obsadení bolo možné odsťahovať až 1 050 litrov nákladu, prípadne využiť praktickú lôžkovú úpravu.

Prečo je Octavia práve Octavia?

Vozidlom Škoda Octavia vyvrcholila úspešná vývojová línia s tuhým, ale pritom ľahkým chrbticovým rámom podvozku a nezávislým zavesením všetkých kolies. A pretože bola Octavia ôsma v poradí takto stavaných modelov, prejavilo sa to aj na jej mene. Jeho základ tvorí latinská číslovka octo, teda osem, respektíve octava – ôsma. Z nej vzniklo v antickej ére ženské meno Octāvia, od stredoveku používané skôr vo forme Octavia. Dobovou ideológiou zafarbený výklad hovoril o ôsmom mladoboleslavskom modeli od zoštátnenia automobilky v októbri 1945, alternatívne vysvetlenie odkazuje práve na pozíciu vo vývojovom rade začatom už v roku 1934 prvorepublikovým modelom Popular.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový generálny riaditeľ VW čelí softvérovej výzve, chce sa vyrovnať Tesle
Nasledujúci článokBezdrôtové slúchadlá Philips Fidelio T1 poskytujú neuveriteľný akustický zážitok

1 COMMENT

Comments are closed.