Domov Elektromobilita XPeng G9 schová do vrecka Teslu aj BMW iX, príde do Európy

XPeng G9 schová do vrecka Teslu aj BMW iX, príde do Európy

Xpeng G9

Elektrické SUV s názvom G9 je v poradí štvrtým elektromobilom čínskej automobilky XPeng. Ešte v tomto roku sa začne predávať v Číne a budúci rok by sa mohol pozrieť aj na vybrané európske trhy.

XPeng G9 je elegantne a moderne vyzerajúce SUV so sklenenou panoramatickou strechou, zapustenými kľučkami dverí, elektricky vysúvateľným ťažným zariadením a interiérom pre 5 cestujúcich. V kabíne bije do očí kontrast karamelového čalúnenia s tmavými obkladmi. Dizajn je aj vďaka dvom veľkým obrazovkám na palubnej doske mimoriadne čistý. Automobil je vybavený hlasovým asistentom, ktorý dokáže ovládať až 600 rôznych funkcií vozidla.

Xpeng G9

Zážitok ako v kinosále

Spomenúť musíme aj systém Xopera, patentovaný multimediálny systém značky XPeng, ktorý dokáže poskytnúť akustický zážitok na úrovni koncertnej sály. Robí tak prostredníctvom rozloženia Dynaudio Confidence s 18 reproduktormi. Technológia Dolby Atmos zasa prispieva k pohlcujúcim zážitkom a poskytuje cestujúcim 5D jazdu, ktorá zahŕňa vibrácie sedadiel, zmeny okolitého osvetlenia, nastaviteľnú klimatizáciu a prispôsobené vône pri sledovaní filmu alebo počúvaní hudby.

Xpeng G9

Batožinový priestor má základný objem 660 litrov. Po sklopení zadných sedadiel tento objem vzrastie na 1576 litrov. Sklopné sú dokonca aj predné sedadlá. Nechýba ani 220 V zásuvka, napríklad na zapojenie stroja na výrobu pukancov, keďže filmové zážitky dokáže G9 priniesť skutočne fenomenálne…

Xpeng G9

Extrémne rýchle nabíjanie

Číňania o svojom aute tvrdia ako o elektromobile s najrýchlejším nabíjaním na svete. Zásluhu na tom ma 800 V elektrická sieť posilnená čipmi z karbidu kremíka, ktoré zabezpečujú vysokú priepustnosť pri nabíjaní. Vďaka nabíjaciemu výkonu až 480 kW sa batéria dokáže nabiť z 10 na 80 % už za 15 minút. Zásluhu na tom majú aj špeciálne vyvinuté batériové články. Podľa zvolenej kapacity batérie sa dojazd vozidla pohybuje od 570 až do 702 km. Tie najvýkonnejšie verzie s dvoma elektromotormi dokážu zrýchliť z 0 na 100 km/h už za 3,9 sekundy.

Xpeng G9

Dokonalejší ako Tesla

G9 prvým elektromobilom XPeng Motors, ktorý obsahuje novú generáciu systému autonómneho riadenia ADAS, vrátane diaľničných, mestských a iných autonómnych funkcií, ako je napríklad parkovací asistent. Tento systém je síce ešte len vo fáze vývoja a čaká ho homologizácia, ale v každom aute už bude zabudovaný a pripravený na spustenie prostredníctvom aktualizácie vzduchom. Automobilka tvrdí, že po spustení bude oveľa dokonalejším ako systém autopilota od značky Tesla.

Xpeng G9

Cieľom automobilky je dosiahnuť mesačnú produkciu 10 000 vozidiel. Pokiaľ sa jej podarí uspokojiť dopyt po tomto vozidle v Číne, predávať by sa mohol začať v Nórsku. Ďalšie európske krajiny by mohli nasledovať neskôr.

Xpeng G9

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 20

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokChevrolet Corvette Z06 s neskutočným zrýchlením a unikátnym motorom
Nasledujúci článokRenault R5 Turbo 3E je ultimatívna beštia na driftovanie s plyšovým medvedíkom