Domov Elektromobilita Titul najrýchlejšie akcelerujúceho vozidla drží elektrická formula vyvinutá študentmi

Titul najrýchlejšie akcelerujúceho vozidla drží elektrická formula vyvinutá študentmi

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h pod dve sekundy je zväčša doménou brutálne výkonných elektromobilov. Výrobcovia hovoria o priblížení sa fyzikálnym limitom. Pokorila ich však elektrická formula vyvinutá partiou študentov.

Akceleráciu z miesta na 100 km/h pod dve sekundy zvládajú také automobily ako Rimac Nevera alebo Tesla Model S Plaid. V oboch prípadoch ide o extrémne výkonné elektromobily a automobilky do ich vývoja investovali veľké množstvo peňazí. Teraz však svetový rekord drží elektrická formula, o vývoj ktorej sa postarali nemeckí študenti.

elektrická formula

Kto za tým stojí?

Za celým týmto projektom stojí partia študentov z technickej univerzity v nemeckom Stuttgarte. Tento tím, nesúci názov GreenTeam, je priamou konkurenciou pre našich študentov STU s obdobným názvom. Nemeckému tímu sa podarilo poraziť nielen našich študentov, ale aj všetky ostatné tímy súperiace v tejto disciplíne. Elektrická formula dosahuje naozaj výborné čísla a dotiahla to až na svetový rekord. Prekonala dokonca svetové automobilky s rozpočtami v úplne iných rovinách.

elektrická formula

Zaujímavé čísla

Táto študentská formula, označovaná E0711-11 EVO, dosahuje naozaj zaujímavé čísla. Študentom sa aj napriek elektrickému pohonu podarilo udržať hmotnosť veľmi nízko. S hmotnosťou zväčša zápasia všetky elektromobily a je to ich jedna z nevýhod oproti klasickým autám so spaľovacím pohonným ústrojenstvom. Študentom z technickej univerzity v Stuttgarte sa podarilo celkovú hmotnosť monopostu udržať na hranici len 173 kilogramov. V kombinácii s výkonom elektromotorov, ktoré dodávajú celkový výkon 180 kW (280 koní), dokáže táto študentská formula zahanbiť nielen všetky sériovo vyrábané autá, ale poradí si napríklad aj s monopostom Formuly 1. Kým monoposty kategórie F1 pri zrýchľovaní vyvinú preťaženie približne 2 g, elektrický výtvor študentov dosiahne preťaženie až 2,5 g.

elektrická formula

Riadené obe nápravy

Študentská formula E0711-11 EVO má pohon všetkých štyroch kolies, na ktorých sú obuté špeciálne pneumatiky. Obe nápravy je možné riadiť samostatne, nezávisle od seba, čo sa využíva pre lepšie zahrievanie pneumatík. Výsledkom tohto celého je, že šprint z miesta na 100 km/h zvládne tento študentský monopost za 1,461 sekundy. V tejto disciplíne s určitosťou ešte budeme svedkami ďalších bojov, nakoľko nemeckí študenti porazili svojich najväčších konkurentov z tímu AMZ Racing len o 0,097 sekundy.

elektrická formula

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJgreenteam-stuttgart.de
Predchádzajúci článokMercedes nesklamal, Citroën má ešte nejaké resty. Aj toto priniesol najnovší test Euro NCAP
Nasledujúci článokBalík Black Edition robí z Fordu Kuga ešte atraktívnejší plug-in hybrid