Domov News Nafta opäť zdražie. Naopak benzín zlacnie, pomohli tomu Američania

Nafta opäť zdražie. Naopak benzín zlacnie, pomohli tomu Američania

Prakticky od začiatku vojny na Ukrajine sme svedkami prudkého nárastu cien pohonných hmôt. Po krátkodobom poklese nás opäť čaká turbulentné obdobie. Najviac si priplatia majitelia dieslov.

Ceny pohonných hmôt od 5.10. na Slovensku rastú. Hlavným dôvodom rastu cien je dohoda členov OPEC+ na znížení ťažby ropy, aby zastavili jej pokles. Skupina OPEC+ je organizácia ropných vývozných krajín (Organization of Petroleum Exportting Countries) a jej spojencov, ktorým je napríklad Rusko. V roku 2018 táto skupina kontrolovala 44 % svetovej produkcie ropy a mala v správe 81,5 % overených ropných ložísk.

Situácia sa odvtedy nezmenila a OPEC tak kontroluje ceny ropy na celom svete. To prináša aj riziká, keďže ak sa krajina, ktorá je súčasťou OPECU, dostane do krízy, ovplyvní to cenu ropy na celom svete. Obmedzenie produkcie ropy totiž vystrelí jej cenu hore.

Najviac na to doplatia majitelia naftových motorov

Okrem toho aktuálne stále prebieha štrajk zamestnancov francúzskych rafinérií, čím sa znížila produkcia pohonných hmôt v Európe. Najvýraznejší vplyv môžeme sledovať pri motorovej nafte, ktorej je aktuálne v Európe nedostatok z dôvodu obmedzení nákupov nielen ruskej ropy, ale aj ruskej a bieloruskej motorovej nafty, čo ešte viac vplýva na výrazný rast cien motorovej nafty v najbližšom období.

benzinka-cerpacia-stanica-pumpa

Benzín naopak zlacnie

Pri benzíne je však situácia iná. Americká administratíva uvoľní ďalšie zásoby ropy zo strategických rezerv a vzhľadom k tomu, že z americkej ropy sa získava viac benzínu ako z chýbajúcej ruskej ropy, tento krok povedie krátkodobo (pravdepodobne do volieb do amerického kongresu v novembri) k poklesu cien benzínu aj v Európe.

Sme tak svedkami veľmi ojedinelého trendu, keď cena benzínu podliezla cenu nafty. Diesel sa tak v aktuálnej situácii prakticky vôbec neoplatí a to aj napriek jeho nižšej spotrebe. Celá situácia môže ovplyvniť najmä fleetových klientov, ktorí prehodnotia nákup naftových motorizácií. Jednou z možností je aj rýchlejší presun k elektrifikovaným vozidlám.

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s odborným analytikom siete čerpacích staníc Tanker.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMajitelia elektromobilov to majú spočítané. Od 1. novembra zaplatia viac
Nasledujúci článokNa stole je opäť návrh zvýšiť ceny diaľničných známok. Čo na to vláda?