Domov Elektromobilita Zeekr 009 – ďalší čínsky mimozemšťan na ceste do Európy?

Zeekr 009 – ďalší čínsky mimozemšťan na ceste do Európy?

Prvý rodinný van, ktorý nevyzerá úplne ako z nášho sveta, Hyundai Staria, sa na európskych trhoch už pomaly začína predávať. Už o rok však pravdepodobne dostane konkurenciu v podobe ultra výkonného elektrického vanu z Číny. Ten zaujme nielen dizajnom.

Zeekr je luxusná čínska automobilka založená spoločnosťou Geely len minulý rok, ktorá má slúžiť ako prémiová značka koncernu oddelená od Volva. Prvý model dostal názov 001, ten druhý 009. Vynikne najmä veľkou falošnou mriežkou chladiča so 154 programovateľnými LED diódami.

Veľký a ťažký, ale s výbornou aerodynamikou

Zeekr 009 meria na dĺžku 5209 milimetrov, na šírku 2024 mm a na výšku 1867 mm. Jeho veľkorysý rázvor 3205 mm vytvára priestrannú kabínu s usporiadaním sedadiel 2+2+2, prípadne voliteľnou konfiguráciou 2+2. Aj keď Zeekr 009 vyzerá ako krabica na kolesách, koeficient odporu vzduchu je pozoruhodne nízky. Hodnota 0,27 bola dosiahnutá najmä vďaka veľkému aerodynamickému čelnému oknu.

Zeekr 009

Ak ste si pri pohľade na masku chladiča nedomysleli, tak hmotnosť 2830 kg vám určite napovie. Zeekr 009 je elektromobil, ale nie je to žiadny sedmospáč. Dva elektromotory poháňajúce obe nápravy s celkovým výkonom 536 koní sa postarajú o to, že tento mohutný van zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy. Jazdné vlastnosti určite nebudú zlé, nakoľko vozidlo je postavené na platforme Sustainable Experience Architecture, na ktorej sú postavené napríklad také elektromobily ako  Smart #1, Polestar 4 či Lotus Eletre.

Zeekr 009

Dojazdom schová do vrecka aj spaľováky

V útrobách automobilu sa nachádza batéria s kapacitou až 140 kWh, čo spolu s výbornou aerodynamikou znamená dojazd neuveriteľných 822 km. Tento dojazd je udávaný podľa čínskeho testovacieho cyklu ľahkých úžitkových vozidiel.

Zeekr 009 má však v rukáve ďalšie esá. Vzduchový podvozok, jednoliatu hliníkovú konštrukciu, 15,6-palcovú obrazovku namontovanú na strope, rozpoznávanie hlasu pre každé zo šiestich sedadiel, veľký 585 cm2stolík, komunikačný systém či masážne sedadlá potiahnuté kožou Nappa.

Zeekr 009

Zeekr hovorí, že 009 je najbezpečnejším vanom na svete, nakoľko obsahuje 30 rôznych asistentov vodiča, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy. Ďalej je vybavený dvanástimi ultrazvukovými radarmi s krátkym dosahom, jedným vlnovým radarom s ultradlhým dosahom, štyrmi 2MP priestorovými kamerami a siedmimi 8MP HD kamerami.

Zeekr 009

Začiatok predaja modelu 009 je naplánovaný na budúci rok v Číne. Automobilka však práve dnes potvrdila, že svoje modely chce od roku 2023 začať predávať aj na vybraných európskych trhoch.

Našli sme skutočné podnikateľské auto? - Peugeot e-Rifter TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 18

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolkswagen mení stratégiu, ich volant príde o…
Nasledujúci článokDúbravka sa dočká predĺženia Saratovskej, projekt sa rozhýbal aj vďaka Ministerstvu dopravy

2 COMMENTS

  1. […] Zeekr 009 – ďalší čínsky mimozemšťan na ceste do Európy? […]

Comments are closed.