Domov News Ojazdených áut na slovenskom trhu pribudlo, ich cena stagnuje

Ojazdených áut na slovenskom trhu pribudlo, ich cena stagnuje

Aj napriek pokračujúcej energetickej kríze a všeobecnému zdražovaniu sa jazdené vozidlá už siedmy mesiac v rade tomuto trendu vyhýbajú. Od apríla tohto roku cenový medián ojazdených áut na Slovensku neprekročil hranicu 8 000 eur.

V poslednom mesiaci pokles cien ojazdených áut zaznamenali trhy v Českej republike, Poľsku i Maďarsku. Stredná hodnota ceny klesla v Česku o 1000 korún (40 eur), v Poľsku o 300 zlotých (63 eur) a v Maďarsku o 152 000 forintov (373 eur). Na všetkých sledovaných trhoch, s výnimkou maďarského, zároveň došlo k navýšeniu počtu inzerovaných vozidiel. Vyplýva to z pravidelnej analýzy sekundárneho automobilového trhu, ktorú realizuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Po dlhých mesiacoch cenového rastu sa trend začína obracať. Množstvo ojazdených áut v stredoeurópskom priestore sa stabilizovalo, aj keď zďaleka nedosahuje predcovidové čísla. Tlak na zvyšovanie cien v dôsledku nedostatku áut na trhu tak výrazne poľavil. V poslednej dobe sa na trh zároveň dostáva aj väčší počet zánovných áut do piatich rokov veku, ktoré doteraz chýbali pre problémy vo výrobe nových áut, a tým sa zvyšuje na trhu aj množstvo starších ojazdených áut,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Koncern VW jasne dominuje

Najčastejšie ponúkaným modelom ojazdených vozidiel na celom inzertnom slovenskom trhu bola v októbri Škoda Octavia s cenovým mediánom 6 400 eur vo veku 10,7 roku. Na druhom mieste bol VW Golf s mediánovou cenou 5 799 eur a vo veku 12 rokov. Na treťom mieste sa umiestnil VW Passat s cenovým mediánom 8 900 eur a vekom 9,4 roku. Štvrté miesto patrí obľúbenej Škode Fabia s mediánovou cenou 2 690 eur a vekom 14,3 roku. Najmladším modelom medzi TOP 5 modelmi na trhu ojazdených áut je Škoda Superb s vekom 6,2 roku a strednou hodnotou ceny 16 400 eur, ktorá je v tomto rebríčku na piatom mieste.

ojazdených áut

Najväčší skok zaznamenal Žilinský kraj

Tachometer áut v inzertných ponukách najčastejšie ukazoval hodnotu 171 000 km. V ponuke bolo v októbri 230 vozidiel s hybridným pohonom a 138 čistých elektromobilov. Medzi elektromobilmi bolo v októbri najčastejšie ponúkané BMW i3, nasledovali modely Tesla S a Tesla 3. Pri hybridoch stále dominuje Toyota s modelmi RAV 4, Corolla a C-HR.

Najviac ojazdených áut bolo ponúkaných v hlavnom meste (10 434 vozidiel), nasledoval Nitriansky kraj (7 638 vozidiel) a Košický kraj (6 579 vozidiel). Medzimesačne však najviac ojazdených vozidiel v ponuke pribudlo v Žilinskom kraji.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOd januára 2023 si budeme môcť naše EČV preniesť na novo zakúpené vozidlo
Nasledujúci článokPRVÁ JAZDA BMW X1 – ten interiér si zamilujete