Domov Elektromobilita Volvo EX90 – najbezpečnejšie auto na svete

Volvo EX90 – najbezpečnejšie auto na svete

Volvo EX90

Klasické Volvo XC90 je tu s nami už nejaký ten rôčik a nastal čas, aby sme spoznali Volvo EX90. Švédska automobilka je synonymom bezpečnosti na cestách a dokazuje to aj teraz. Predstavuje najbezpečnejšie auto na svete s dojazdom až 600 kilometrov na jedno nabitie.

Automobilka Volvo je už dlhé roky považovaná za etalón bezpečnosti. Pri najnovšej prezentácii nového modelu Volvo EX90 sme boli oboznámení s najnovšou stratégiou automobilky. Z úst CEO automobilky, Jima Rowana, sme sa dozvedeli, že jej ambíciou je stať sa plne elektrickou automobilkou do roku 2030 a do roku 2040 aj úplne uhlíkovo neutrálnou. Pri novom, plne elektrickom SUV sa kládol dôraz aj na bezpečnosť. Či už posádky alebo chodcov, a ako už pri Volve býva zvykom, obrovský dôraz kládli aj na použité materiály, ktoré sú tvorené recyklovanými, udržateľnými materiálmi. Práve týmto autom Volvo začína svoju novú éru.

Volvo EX90

Najbezpečnejšie Volvo

Nielen, že nové Volvo EX90 je najbezpečnejším modelom značky, postupne sa bude stávať ešte bezpečnejším. To nielen vďaka softvérovým aktualizáciám, ale aj vďaka umelej inteligencii, vďaka ktorej sa auto neustále učí. Obrovské množstvo senzorov, radarov, kamier a radaru lidar neustále sleduje dianie okolo auta i v kabíne. Všetka táto technológia je spojená s vysokovýkonným počítačom NVIDIA DRIVE, ktorý sa stará o chod interného softvéru a vytvára 360-stupňový pohľad na svet v reálnom čase. Nový lidar senzor dokáže rozoznávať aj tie najmenšie predmety v úplnej tme, a to všetko do vzdialenosti až 250 metrov. Navyše Volvo opäť dokazuje, že im ide o bezpečnosť na cestách, a túto novú technológiu ponúkajú v štandardnej výbave. Novinka je taktiež prvým modelom značky, ktorý je hardvérovo pripravený na plne autonómnu jazdu. Spoznávame tak najbezpečnejšie auto na svete.

Volvo EX90

Špeciálne senzory a kamery kontrolujú aj sústredenosť vodičovho pohľadu. Vďaka tejto technológii dokáže EX90 lepšie rozpoznať, či nie je rozptýlený, ospalý alebo inak nepozorný. V takom prípade ho upozorní, najprv len jemne, no potom dôraznejšie. A ak by došlo k najhoršiemu a vodič by počas jazdy zaspal alebo by mu prišlo nevoľno, Volvo EX90 je schopné bezpečne zastaviť a privolať pomoc.

Úplne nová platforma

Novinka stojí na úplne novej platforme, vyvinutej špeciálne pre tento model. Automobilka sľubuje dojazd na úrovni až 600 km na jedno nabitie podľa WLTP normy. Volvo EX90 sa spolieha na dvojmotorový pohon. Motory produkujú výkon až 380 kW (517 koní) a krútiaci moment 910 Nm. Obe nápravy sú poháňané z 111 kWh batérie. Novinka to taktiež hrá na udržateľnosť. Pri výrobe sa použilo až 15 % recyklovanej ocele, 25 % recyklovaného hliníka, ale taktiež až 48 kg recyklovaných plastov. Volvo v tomto modeli použilo najviac recyklovaných materiálov v celej svojej histórii. Novinka je taktiež prvým autom, ktoré podporuje obojsmerné nabíjanie. Inými slovami, vaše auto môže slúžiť ako dodatočný zdroj energie pre váš domov, nabíjanie iného elektrického zariadenia alebo auta s elektrickým pohonom.

Volvo EX90

Klasické Volvo

Čo sa dizajnu týka, žiadne prekvapenie sa nekoná. Na prvý pohľad je to klasické Volvo, v trochu modernejšom šate. Novinka si zachováva svoj minimalistický dizajn, ktorým sú švédske automobily známe. V interiéri nájdu sklamanie všetci milovníci fyzických tlačidiel. Volvo EX90 používa vertikálne orientovaný 15-palcový dotykový displej, ktorému sekunduje prístrojový štít spolu s graficky výborne spracovaným head-up displejom. Systém infotainmentu pracuje na operačnom systéme Android Automotive od spoločnosti Google. Tento operačný systém zahŕňa taktiež hlasové ovládanie, ktoré funguje veľmi intuitívne. Fanúšikovia produktov Apple nemusia byť sklamaný, nakoľko novinka podporuje aj bezdrôtové pripojenie AppleCar Play.

Volvo EX90

Počítač na kolesách

Volvo o EX90 hovorí ako o počítači na kolesách. Základný systém riadený platformami NVIDIA DRIVE Xavier a Orin na báze umelej inteligencie, kokpitovými platformami Snapdragon od spoločnosti Qualcomm Technologies a interným softvérom Volva, prevádzkuje väčšinu základných funkcií vnútri vozidla, od bezpečnosti cez informačno-zábavný systém až po riadenie akumulátora. Inými slovami, s modelom Volvo EX90 získa zákazník nielen nové auto, ale aj mimoriadne pokročilý počítač na kolesách. Volvo EX90 je navrhnuté podobne ako smartfón alebo počítač tak, aby sa s postupom času zlepšovalo, k čomu budú prispievať pravidelné aktualizácie softvéru na diaľku.

Spojením špičkového výpočtového výkonu kokpitových platforiem Snapdragon s vizualizačnými schopnosťami 3D nástroja Unreal Engine od Epic Games, získava automobil bleskovo rýchly výpočtový výkon a vysokokvalitnú grafiku na zabudovaných obrazovkách i projekčnom displeji. Aplikácie a služby Google vrátane bezdotykového Asistenta Google, navigácie cez Mapy Google a množstva obľúbených aplikácií z Google Play sú zabudované do vozidla už z továrne. Vďaka štandardnému pripojeniu 5G (ak bude k dispozícii) bude jednoduché nainštalovať si na hlavnú obrazovku potrebné aplikácie. Posádka môže tiež streamovať svoju obľúbenú hudbu prostredníctvom nového audiosystému Bowers & Wilkins, po prvýkrát vo vozidle Volvo vybaveného technológiou Dolby Atmos. Jeho súčasťou sú reproduktory zabudované do opierok hlavy, ktoré pasažierov doslova obklopia zvukom.

Volvo EX90 tiež štandardne ponúkne možnosť použitia telefónu ako kľúča. Smartfón vám poslúži ako kľúč od vozidla, ktorý ho pri príchode automaticky odomkne a spustí sekvenciu osobného privítania. Zároveň sa po nastúpení do vozidla automaticky načíta váš osobný profil.

 

The Volvo EX90: Hej there ;)

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.volvocars.com
Predchádzajúci článokCitroën sa pripravuje na dobu, keď bude vlastníctvo auta prežitkom
Nasledujúci článokAprilia RS 660 Extrema a ELECTRICa – rôzne vekové generácie spojí láska k motorkám