Domov News Najviac sexi Kia v Európe končí, bude mať nástupcu?

Najviac sexi Kia v Európe končí, bude mať nástupcu?

Prišlo to neskôr, ako sa pôvodne očakávalo, ale jeho osud je definitívne spečatený. Stinger končí svoju európsku misiu, rolu vlajkovej lode značky prenechá elektromobilu.

Bola to určite tá najatraktívnejšia Kia. Aj keď sa nepredávala v desiatkach tisícoch kusov, imidž vlajkovej lode a provokáciu prémiových značiek zvládala s absolútnym prehľadom. Reč je o modeli Kia Stinger. Elegantnej limuzíne s tvarmi štvordverového kupé, ktorá bola okrem naftového motora vybavená aj 3,3-litrovým benzínovým šesťvalcom roztáčajúcim zadné kolesá. Dynamickými parametrami bola na vrchole potravinového reťazca kórejskej automobilky. Šprint z 0 na 100 km/h zvládol 366-koňový za 4,9 sekundy.

Kia Stinger

Svoju úlohu splnil

Stinger bol uvedený na trh v roku 2017. Posledným faceliftom prešiel v roku 2021. Zároveň bol pre značku Kia kultovým vozidlom. Ako športový sedan s pohonom zadných kolies silno komunikoval zámery značky svojou schopnosťou prekonávať veľké vzdialenosti v pohodlí a vo veľkom štýle. Zároveň predstavil značku Kia odlišnej kategórii zákazníkov a zohral tak dôležitú úlohu pri transformácií vnímania značky.

Kia Stinger

Úlohu vlajkovej lode značky Kia na seba prevezme na európskom trhu elektrická Kia EV6 GT. Jej parametre poznáme už dávnejšie, prvé kusy sa k zákazníkom dostanú ešte do konca tohto roka.

„Stinger je pre spoločnosť Kia vozidlom transformácie, ktoré pomohlo zmeniť spôsob, akým ľudia vnímajú našu značku,“ povedal Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe. „Vďaka dôrazu na aktívne zapojenie, kvalitu a dizajn sa stal presvedčivou ponukou pre náruživých vodičov. Keď sa koncom tohto roka spustí predaj modelu EV6 GT, určite mu bude adekvátnou náhradou. Vďaka kombinácii vysokovýkonných jazdných schopností, neuveriteľného dizajnu a elektrického pohonu s dlhým dojazdom je EV6 GT skutočnou novou vlajkovou loďou našej značky v rámci jej premeny na popredného poskytovateľa udržateľnej mobility.“

Kia Stinger

Kia zrealizuje všetky existujúce zákaznícke objednávky na model Stinger a všetkým majiteľom modelu Stinger bude aj naďalej poskytovať kompletnú zákaznícku starostlivosť a popredajné služby.

Dôstojný nástupca

Najvýkonnejšia a najrýchlejšie akcelerujúca Kia všetkých čias má 585 koní, z 0 na 100 km/h zrýchli za 3,5 sekundy a na jedno nabitie prejde 420 km. Kia EV6 GT sa zameriava na vodičov, ktorí chcú vlastniť univerzálne auto bez kompromisov. Auto, ktoré jazdí lokálne bez emisií, je tiché, komfortné, disponuje priestorom pre 5 cestujúcich aj ich batožinu, zvládne aj dlhšie trasy a má dynamiku superšportového vozidla. Najvyššiu rýchlosť má 260 km/h, čo je síce o niečo menej ako odchádzajúci Stinger, ale pri čoraz hustejšej premávke sa podobnými rýchlosťami už nelieta ani na nemeckom autobahne. Na rozdiel od Stingeru však má špeciálny drift mód, ktorý snáď ani netreba bližšie predstavovať.

Stinger je ešte stále súčasťou slovenského konfigurátora. Jeho základná cena je 59.290 eur. Objednať sa bude dať do konca roka, jeho výroba sa definitívne skončí v marci. Kia EV6 GT sa u nás predáva od 75.590 eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Honda NT 1100 – zlatá stredná cesta
Nasledujúci článokMcLaren chystá konkurenta pre Taycan, potom príde…