Domov News Abarth 500e oficiálne: agilné elektro so zvukom benzínu

Abarth 500e oficiálne: agilné elektro so zvukom benzínu

Abarth 500e je prvým elektromobilom značky. Dostáva elektrické pohonné ústrojenstvo koncernu Stellantis, generátor zvuku a lepšie rozloženie hmotnosti.

Okrem toho má dlhší rázvor a lepší priebeh krútiaceho momentu, čo je vzhľadom na elektromotor pochopiteľné. V Abarthe príliš neexperimentovali. Zobrali koncernový elektromotor s výkonom 155 koní a najvyšší krútiacim momentom 235 Nm a natlačili ho do malého pôdorysu Fiatu 500. Vzhľadom na športové ambície Abarthu sa výkon možno zdá menej oslnivý, ale tejto malej škatuľke to stačí na to, aby v rámci okreskových rýchlostí bola na tom v pružnom zrýchlení lepšie ako benzínový Abarth 695.

Agilnejší

Tak napríklad z 20 na 40 km/h je elektrický Abarth o sekundu rýchlejší, zrýchlenie zo 40 na 60 km/h je záležitosťou 1,5 sekundy a o sekundu skôr dosiahne aj rýchlosť 100 km/h zo 60 km/h. Na testovacej trati Abarthu je elektromobil o viac než sekundu rýchlejší ako benzínová verzia. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 7 sekúnd. Maximálnu rýchlosť značka neuvádza.

Abarth 500e ponúkne vodičovi tri jazdné režimy – Turismo, Scorpion Street a Scorpion Track. Ten prvý bude mať o čosi priškrtený výkon, aby sa dosiahol dlhší dojazd. Batéria má kapacitu 42 kWh. Na rýchlonabíjačke sa dá vozidlo nabíjať výkonom 85 kW. Na dosiahnutie 80 % nabitia batérie tak postačí čas 35 minút.

Pre Abarth bol zvuk motora a výfukov vždy mimoriadne dôležitý. Aby s nástupom elektromobility zákazníci Abarthu nezostali ochudobnení o zvukový zážitok benzínových motorov, elektromobil dostal čo najvernejší generátor zvuku reprodukujúci zvuk benzínového motora. Funkciu umelého zvuku je, samozrejme, možné kedykoľvek deaktivovať.

Scorpionissima

Abarth 500e vstúpi na trh hneď aj v limitovanej edícii Scorpionissima. Vznikne v počte 1949 kusov, čo symbolizuje rok “narodenia” značky Abarth.  Vynikne 18-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin, farbou Acid Green alebo Poison Blue, sedadlá potiahnuté Alcantarou s logom škorpióna, 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou multimediálneho systému, bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto, 360-stupňovým parkovacím systémom či prémiovým audiosystémom od značky JBL.

K prvým zákazníkom sa Abarth 500e dostane v prvej polovici budúceho roka. Dojazd ani cenu zatiaľ Abarth nezverejnil.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTip na zmysluplný vianočný darček: AMG Winter Experience
Nasledujúci článokPre rodinu aj podnikanie. Ford E-Tourneo Custom odvezie v tichu až 8 cestujúcich