Domov News WEY Coffee 01: v Nemecku sa začne predávať čínsky plug-in, ktorý pochová...

WEY Coffee 01: v Nemecku sa začne predávať čínsky plug-in, ktorý pochová Cayenne

Rovnaký výkon, rovnaká dynamika, trojnásobne dlhší dojazd na elektrinu, ale o polovicu nižšia cena. Nemecký trh sa po tomto otrasie v základoch. 

Značka WEY patriaca pod koncern Great Wall Motors je ďalšou z plejády čínskych automobiliek, ktorá skúsi šťastie na európskom trhu. Ako prvú krajinu si vybrala Nemecko, kde začne predávať model Coffee 01. Nejde o žiadny rýchlo kvasený model, ktorý len chce zneužiť trend opulentných elektrických SUV. Na vývoji WEY Coffee 01 sa počas 5 rokov podieľalo vyše 1600-členný tím v 7 krajinách sveta. Na palube bude okrem vysokovýkonného počítačového čipu spracúvajúceho údaje pre systém umelej inteligencie niesť aj 5G a WiFi pripojenie, systém rozpoznávania tvárí, head-up displej s rozšírenou realitou či 14-palcový displej infotainmentu.

WEY Coffee 01

Batéria ako pri elektromobile

Čo je však najpodstatnejšie, ide o plug-in hybrid s 9-stupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou. Kombinovaný výkon pohonnej sústavy zloženej z benzínového dvojlitrového motora a dvoch elektromotorov dosahuje 476 koní a 876 Nm, čo vozidlu umožní zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd. Coffee 01 je veľkosťou porovnateľné s Audi Q5 alebo Mercedesom GLC, dynamikou jazdy však má skôr bližšie k Audi SQ5.

Silným esom v rukáve je veľká, až 40 kWh batéria. To je viac ako majú niektoré čisté elektromobily. Nabíjať ju bude možné výkonom až 50 kW a umožní elektrický dojazd 146 km.

Neprekonateľný pomer ceny a hodnoty

Základná cena je pre nemecký trh stanovená na 56-tisíc eur s DPH. Napríklad také Audi Q5 50 TFSIe stojí u nás od 60-tisíc eur, má však len výkon 250 koní a na elektrinu prejde menej ako 50 km. BMW X3 30e má 292 koní, na elektrinu prejde podobne ďaleko ako Audi a stojí minimálne 62-tisíc eur. Ak by sme chceli nájsť výkonovo podobný plug-in hybrid, musíme siahnuť po Porsche Cayenne E-Hybrid s výkonom 462 koní, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd a elektrickým dojazdom 48 km. Porsche však stojí až 110-tisíc eur.

WEY Coffee 01

WEY Coffee 01 už stihol absolvovať aj nárazové testy organizácie Euro NCAP. Výsledkom je 5 hviezdičiek. Za ochranu dospelých cestujúcich získal 91 %, za ochranu detí 87 %, za ochranu chodcov 79 % a za asistenčné systémy 94 %.

WEY Coffee 01

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 159

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA BMW X7 M60i – facelift mu dodal gule, V8 je však zbytočný
Nasledujúci článokTu niekto dostane padáka. Na verejnosť predčasne unikli fotky odhaleného Smartu #3