Domov News Bertone GB110 premieňa plastový odpad na dychvyrážajúcu dynamiku

Bertone GB110 premieňa plastový odpad na dychvyrážajúcu dynamiku

Slávne talianske dizajnové štúdio Bertone tvorí už viac ako storočie automobilovú históriu Apeninského polostrova. Po tom, čo spoločnosť Bertone prevzali súrodenci Mauro a Jean-Franck Ricci, sa rozhodli pri príležitosti 110. výročia založenia firmy predstaviť svoj vlastný športový automobil. 

Automobil sa volá GB110 a je výnimočný tým, že dokáže spaľovať palivo vyrobené z plastového odpadu. Bertone GB110 vzdáva hold dizajnu Bertone zo 60. a 70. rokov. S výkonom 1100 koní, maximálnym krútiacim momentom 1100 Nm a jedinečným dizajnom sa GB110 snaží byť umeleckým dielom automobilového priemyslu. Vyrobí sa iba 33 kusov.

Bertone GB110

Pocta ikonám

Toto auto vyrábame pre zákazníkov, ktorí oceňujú históriu a odkaz spoločnosti Bertone. A pre znalcov, ktorí milujú športové autá s výnimočným výkonom. Nie je to len o surovej sile a výkone. Ide o oslavu dlhej talianskej tradície nadčasových elegantných automobilov,” hovorí Jean-Franck Ricci.

Bertone je najstaršie talianske dizajnérske štúdio, ktoré založil v roku 1912 Giovanni Bertone. Po druhej svetovej vojne Giuseppe “Nuccio” Bertone prevzal podnikanie svojho otca a od roku 1950 sa mu podarilo prilákať talentovaných dizajnérov ako Giorgetto Giugiaro, Marcello Gandini alebo Franco Scaglioni. Nuccio Bertone im ponúkol optimálne príležitosti na vynikajúcu prácu a spoločne vytvorili reťazec automobilových klasík, všeobecne považovaných za vrcholy dizajnu vozidiel. Spoločnosť Bertone je všeobecne uznávaná pre formovanie slávnych športových automobilov, akými sú Lamborghini Countach, Alfa Romeo Montreal, Aston Martin DB2/4 Bertone Spider alebo Lamborghini Miura.

Bertone GB110

Okrem navrhovania niektorých z najikonickejších vozidiel, aké boli kedy vyrobené, Bertone tiež navrhol dizajn veľkému množstvu sériových automobilov popredných svetových výrobcov.

Plastový odpad premieňa na dych berúcu dynamiku

Bertone v prípade paliva spolupracuje so spoločnosťou Select Fuel, ktorá vyvinula patentovanú technológiu na premenu polykarbonátových materiálov na obnoviteľné palivo. “Veríme, že odstránenie znečistenia si bude vyžadovať rôzne riešenia s kombináciami technológií. S plastovým odpadom treba zaobchádzať ako s cenným zdrojom. Vďaka nášmu partnerstvu so spoločnosťou Select Fuel to, čo bolo kedysi odpadom, premieňame na obnoviteľnú energiu,” dopĺňa Jean-Franck Ricci.

Bertone GB110

Bertone GB110 točí až 8400 ot./min. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 2,8 sekundy, z 0 na 200 km/h za 6,8 sekundy a z 0 na 300 km/h za 14 sekúnd. Najvyššia rýchlosť GB110 je 380 km/h. Bertone zatiaľ nezverejnil informáciu o tom, aký motor poháňa vozidlo a známa nie je ani cena.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJe koniec rozprávky blízko? Tento zbožňovaný Hyundai pravdepodobne skončí
Nasledujúci článokPlatforma koncernu a nový dizajn pre Ford Model e