Domov News Aston Martin Valhalla chce v roku 2023 ukradnúť Mercedesu titul z Nordschleife

Aston Martin Valhalla chce v roku 2023 ukradnúť Mercedesu titul z Nordschleife

Aston Martin Valhalla

Aston Martin Valhalla registrujeme minimálne od roku 2019. Vtedy britský výrobca predstavil koncept hybridného športiaka s mimoriadne pôsobivými parametrami a zaujímavým dizajnom. Za takmer štyri roky pokračujúceho vývoja sa toho však veľa zmenilo.

Najpodstatnejšou skutočnosťou je absencia trojlitrového šesťvalca, ktorý Aston Martin vyvíjal v spolupráci s Red Bull Racing F1. Model Valhalla mal byť po modeli DB7 prvým Astonom v novodobej histórii so šesťvalcom. Jeho hmotnosť nemala prekročiť 200 kg a mal byť pripravený na spoluprácu s elektromotormi.

Prednosť dostalo AMG

Produkčná verzia, ktorá sa mihla aj v poslednej bondovke, však použije štvorlitrový dvakrát preplňovaný osemvalec od AMG, ktorý nájdeme aj pod kapotou modelov Vantage a DB11. Vývoj vlastného motora vyžadoval veľké investície a novému vedeniu automobilky sa zdalo neefektívne vynakladať tak obrovské finančné prostriedky. Preto Aston Martin ďalej prehlbuje spoluprácu s AMG. Benzínový motor V8 zvládne točiť 7200 otáčok za minútu a poháňa zadné kolesá. Hybridnú sústavu dopĺňajú ďalšie dva elektromotory a 8-stupňová dvojspojková prevodovka. Kombinovaný výkon pohonnej sústavy je 950 koní a 1000 Nm. Z externej elektrickej siete dobíjateľný akumulátor vystačí na približne 15 kilometrov čisto elektrickej jazdy. Dynamika tak má evidentne prednosť pred emisiami. Aston Martin Valhalla potrebuje na zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba 2,5 sekundy a akcelerovať prestane pri rýchlosti až 330 km/h.

Karoséria automobilu je vyrobená prevažne z uhlíkových vlákien, takže hmotnosť sa podarí udržať na prijateľných 1550 kg. Aston Martin sa taktiež pochválil výbornou aerodynamikou, pričom jej aktívne časti dokážu pri rýchlosti 240 km/h generovať prítlak až 600 kg.

Pokorí Nordscheife v rekordnom čase?

Prví záujemcovia o Valhallu sa dočkajú v druhej polovici roka 2023. Pôvodné vyhlásenia hovorili o 500 vyrobených kusoch. V auguste 2021 však Aston Martin oznámil, že ich napokon plánuje vyrobiť 999. Cena do dnešného dňa nebola zverejnená, odhadujeme ju na sumu okolo 800-tisíc eur. Snom konštruktérov je pokoriť rekord na Nordschleife v kategórii produkčných áut, ktorým momentálne kraľuje Mercedes-AMG One. Briti sebavedomo tvrdia, že Valhalla by okruh mohla zajazdiť za menej ako 6 minút a 30 sekúnd. A to je rozhodne dramatickejšie ako sledovať na striebornom plátne dobrodružstvá agenta 007.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Dongfeng Glory 500 – dostupnejší ako Škoda, no vyrovná sa jej?
Nasledujúci článokNefungujúci biznis? Čo takto zaparkovať pred prevádzku Lamborghini?