Domov Lifestyle Aston Martin DBS 770 Ultimate dáva posledné zbohom motorom V12

Aston Martin DBS 770 Ultimate dáva posledné zbohom motorom V12

Všetka poklona a česť. Aristokratický Aston Martin predstavuje svetu svoj najvýkonnejší a najrýchlejší model DBS.

Dočkali sme sa. Trvalo to, navnaďovali nás, no predsa to prišlo. Britská automobilka Aston Martin svetu predstavila špeciálnu edíciu DBS 770 Ultimate, ktorá bude ako jedna z posledných nositeľkou motora V12 pod kapotou. Bez akejkoľvek elektrifikácie.

Limitovaná edícia, ktorú automobilka prezentuje ako najvýkonnejší Aston Martin všetkých čias, je zároveň aj najrýchlejším z modelového radu DBS. Maximálka sa totiž zastaví na hodnote 340 km/h. Jediným modelom, ktorý túto métu dokáže pokoriť, je hyperšport Valkyrie s elektrickou výpomocou.

Okrem navýšeného výkonu, ku ktorému sa samozrejme dostaneme, dostalo vozidlo ďalšie zmeny. Vylepšilo sa riadenie, ktoré bude disponovať lepšou reakciu a odozvou a taktiež bude mať novinka nový systém adaptívneho podvozka ADS. Došlo taktiež k zmenám niektorých komponentov podvozka. O brzdný účinok sa starajú karbón-keramické brzdy s priemerom kotúčov 410 mm vpredu a 360 mm vzadu.

Po dizajnovej stránke vozidlo neprešlo akousi radikálnou zmenou, no Aston Martin DBS 770 Ultimate od štandardného modelu rozoznáte veľmi jednoducho. Dizajnéri navrhli lepší, teda výraznejší predný splitter, novú kapotu, nový zadný difúzor a záplavu karbónových doplnkov. Čerešničkou na torte sú dvojrozmerné 21“ kolesá 265/35 vpredu a 305/30 vzadu.

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Interiér taktiež nehýri veľkým spestrením, za zmienku stoja pádla pod volantom a unikátne sfarbenie dekorov a špeciálne čalúnenie sedadiel Sports Plus Seats v prevedení kože s Alcantarou. Označenie DBS 770 taktiež nemôže chýbať. Nájsť ho budeme môcť napríklad na lakťovej opierke spolu aj s daným číslom modelu zo série. Ak sa vám štandard nepáči, siahnuť môžete po individuálnych prvkoch z divízie Q (áno, ako z Jamesa Bonda) a prispôsobiť si DBS 770 podľa seba.

Limitovaný počet

Poďme však nahliadnuť na to najdôležitejšie. Pod kapotou drieme dvakrát preplňovaný 5,2-litrový motor V12 s maximálnym výkonom 556 kW/770 koní a krútiacim momentom 900 Nm. Ide o celkový nárast výkonu o 33 kW/45 koní. Prenos výkonu na zadnú nápravu ide cez 8-stupňovú automatickú prevodovku ZF.

Cena limitovanej série nie je zverejnená. Všetky kusy sú však údajne už predané. Aston Martin 770 Ultimate bude k dispozícií v prvom kvartáli tohto roku. Celkovo sa vyrobí 499 kusov, z toho 199 bude s otvorenou strechou a zvyšok (300 ks) vo verzii kupé.

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBudeme hrať videohry za volantom? Budúcnosť prinesie nečakané možnosti
Nasledujúci článokHyundai Kona na nových foto. Pristane jej nová vizáž?