Domov News Nové Bentley na počesť 70. výročia JAS 949 – magnet na oči,...

Nové Bentley na počesť 70. výročia JAS 949 – magnet na oči, balzam pre dušu

Spoločnosť Bentley Motors ručne vyrobila jedinečný Continental GT Azure inšpirovaný zachovaným príkladom ikonického R-Type Continental, JAS 949. Nový Continental GT oslavuje jednu z dôležitých ikon štýlu v histórii Bentley. JAS 949 je jedným z 208 exemplárov R Type Continental, ktoré sa kedy vyrobili.

Automobil však mal väčší vplyv, než naznačujú obmedzené vyrobené počty. Nádherné staré a nové Bentley boli odfotografované na rovnako veľkolepom londýnskom orientačnom bode, ktorý je sám osebe prerodom ikony z 50. rokov 21. storočia – pri elektrárňach Battersea v južnom Londýne.

R-Type Continental, označovaný ako „moderný magický koberec, ktorý ničí veľké vzdialenosti“, bol najrýchlejším štvormiestnym luxusným sedanom na svete. Bol uvedený na trh v roku 1952. Tri kľúčové dizajnové línie sú linka od predného kolesa, zadná linka a línia strechy. Toto bolo inšpiráciou pre prvú generáciu Continental GT v roku 2003 a odvtedy vlastne pre každý Continental GT. Najnovší členovia Azure z rodiny Continental GT naďalej oslavujú eleganciu a nadčasový dizajn, ktorý priamo vychádza z R-Type Continental, pričom sa zameriava na pohodu za volantom.

Nadviazanie na minulosť

JAS 949 bol dodaný svojmu prvému majiteľovi, Dr. Rowlandovi Gueninovi zo Švajčiarska, v decembri 1953. Ten si ho objednal vo farbe Ivory s červeným interiérom a manuálnou prevodovkou, čo je špecifikácia, ktorú si zachováva dodnes spolu s pôvodným 4,6-litrovým motorom. Aby bola opätovne vytvorená čo najbližšia špecifikácia modernej interpretácie JAS 949, nový Continental GT V8 Azure bol ručne natretý staroanglickou bielou. Táto farba je vernou kópiou pôvodnej farby laku, ktorá sa datuje do 50. rokov minulého storočia. Podľa predlohy je Continental GT vybavený lesklým chrómom (vrátane matricovej mriežky). Kým JAS 949 jazdí na 16” kolesách, novšia verzia jazdí na 22” ručne opracovaných kolesách v čiernom leštenom prevedení.

Bentley Continental GT

Alchýmia s lakom

Dyha Burr Walnut dodávajúca moderný vzhľad, bola ponechaná s otvorenými pórmi, čo poskytuje bližšiu textúru k patinovanej povrchovej úprave v JAS 949. Dyha s otvorenými pórmi bola vybraná len z toho najlepšieho dostupného materiálu. Je natretá iba tromi ultratenkými vrstvami laku s hrúbkou 0,1 mm. Na porovnanie, laková vrstva Bentley High Gloss má hrúbku 0,5 mm a má lesklý, hladký povrch. Každá vrstva sa nanáša ručne a medzi jednotlivými aplikáciami sa brúsi. Tím sa zabezpečí, že lak priľne k prirodzeným drážkam dreva. Výsledná povrchová úprava je podobná vosku a dokonale zvýrazňuje autentickú, prirodzenú farbu a štruktúru drevín. Vďaka uznávanej remeselnej zručnosti Bentley sú vložky s krížovými pásikmi dostupné aj dnes.

Bentley Continental GT

Obnovenie moderného magického koberca

Nový Continental GT Azure sa navrhol tak, aby zlepšil pohodu a pohodlie pasažierov vozidla, vďaka čomu je každá cesta relaxačným zážitkom bez ohľadu na vzdialenosť. Sedadlá sú základom jazdného komfortu a ovládania a všetky Bentley Azure sú štandardne vybavené maximálnym komfortom predných sedadiel. To zahŕňa masážnu funkciu so šiestimi programovateľnými nastaveniami. Tie podporujú neustále mikroúpravy svalov a držania tela, ktoré sú tak dôležité pri predchádzaní únave. Nachádzajú sa tu aj nastaviteľné bočné opierky, elektrické nastavenie bezpečnostných pásov a pohodlné opierky hlavy.

Bentley Continental GT

Bezpečnosť a technológie

Ďalším kľúčovým prvkom Continental GT Azure je Bentley Dynamic Ride, 48V aktívny systém proti prevráteniu od Bentley, ktorý zvyšuje komfort jazdy a obmedzuje nakláňanie pre plynulejšie a uvoľnenejšie jazdy. Systém chráni vodiča a pasažierov pred nadmerným pohybom tak, že v prípade potreby elektronicky odpojí stabilizátory, aby bola jazda plynulá. Potom v zákrutách aplikuje krútiaci moment až 1 300 Nm za 0,3 sekundy, aby karoséria zostala plochá a stabilná. Relaxačné a energizujúce prostredie kabíny Azure, ktoré znižuje únavu vodiča vďaka svojmu multisenzorickému a vedecky podloženému dizajnu, môže len prispieť k zvýšeniu bezpečnosti auta. Štúdie ukázali, že v 20 percentách všetkých nehôd na cestách zohráva úlohu únava.

Bentley Continental GT

Continental GT Speed: The Film

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTECH TEST Samsung Galaxy Buds2 PRO, oplatí sa upgradovať?
Nasledujúci článokZánovných áut je menej, no na trhu razantne pribúdajú jazdené elektromobily a hybridy