Domov News Porsche 718 Cayman GT4 e-Performance sa predstavilo na Race of Champions

Porsche 718 Cayman GT4 e-Performance sa predstavilo na Race of Champions

Na Race of Champions 2023 vo Švédsku mohli diváci okrem mnohého iného vidieť v akcii aj súťažný elektrický špeciál značky Porsche.

Šprintérske preteky na okruhu, preteky do vrchu, súťaže v drifte alebo preteky na snehu. Všade tu by súkromné tímy mohli použiť nový súťažný špeciál od Porsche, ktorý má výlučne elektrický pohon. Zatiaľ však ide len o prototyp, ktorý ešte nie je určený na predaj. Porsche GT4 e-Performance je zatiaľ iba demonštráciou možností a schopností automobilky a testovanie záujmu o podobný typ vozidla.

Digitálna technológia navyše umožňuje usporiadať úplne nové formáty pretekov. Napríklad výkon je možné počas pretekov flexibilne upravovať. Porsche bude teraz viesť intenzívne diskusie so zákazníkmi, partnermi, organizátormi jednotlivých šampionátov a tvorcami pravidiel o možných aplikáciách tejto novej koncepcie pohonu a inovatívnych pretekárskych formátov.

Porsche GT4 e-Performance

Mix Clubsportu a Mission R

Špeciál Porsche GT4 e-Performance je postavený na podvozku modelu 718 Cayman GT4 Clubsport. Elektromotory s batériami pochádzajú z koncepčnej štúdie Mission R a v súčasnosti prechádzajú rozsiahlymi praktickými testami na medzinárodných podujatiach. Automobil poháňajú dva permanentne budené synchrónne elektromotory uložené na prednej aj zadnej náprave s kombinovaným výkonom 1000 koní. Pri simulovaných pretekoch je k dispozícii stabilný výkon 612 koní po dobu 30 minút, čo stačí na preteky do vrchu aj väčšinu šprintérskych pretekov. Vďaka 900-voltovej technológii sa batéria dokáže nabiť z 5 na 80 % za približne 15 minút. Aj v pretekárskom režime je aktivovaná funkcia rekuperácie energie pri brzdení, čo dojazd, pochopiteľne, trochu zvýši.

Porsche GT4 e-Performance

Pretekárske auto je o 14 centimetrov širšie ako 718 Cayman GT4 Clubsport. Kvôli špecifickému pohonu muselo byť asi 6000 dielov navrhnutých úplne od začiatku. Karoséria je vyrobená z kompozitných materiálov z prírodných vlákien, pričom jej výroba má za cieľ produkovať nižšie emisie ako výroba porovnateľných syntetických materiálov. Rozšírené blatníky poskytujú viac priestoru pre širšie 18-palcové pretekárske pneumatiky značky Michelin, ktoré sú taktiež vyrobené z väčšieho podielu obnoviteľných materiálov.

Víťaz ročníka 2023

Race of Champions 2023 vyhral domáci jazdec Mattias Ekström, ktorý vo finále porazil Micka Schumachera. Pre Ekströma išlo určite o emotívne vyvrcholenie pretekov, keďže svoje doterajšie víťazstvá z týchto podujatí získal po finálových triumfoch nad Mickovým otcom Michaelom Schumacherom v rokoch 2007 (Londýn) a 2009 (Peking). Ekström si pre divákov tiež pripravil jednu chuťovku, keď sa v exhibičných jazdách po trati premával v Audi Sport quattro S1.

The GT4 e-Performance unleashed at the Race of Champions Sweden

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLamborghini sa nechce rozlúčiť s motorom V12, postavilo kupé Invencible a roadster Auténtica
Nasledujúci článokPeňaženky bohatých dostanú opäť zabrať. Porsche pripravuje 7-sedadlové elektrické SUV