Domov News Nový eSprinter: najuniverzálnejší a najefektívnejší Mercedes?

Nový eSprinter: najuniverzálnejší a najefektívnejší Mercedes?

Nový eSprinter prichádza s množstvom technických inovácií a je založený na novom koncepte pozostávajúcom z troch modulov.

Tie umožňujú najväčšiu možnú voľnosť pri vývoji a konštrukcii rôznych prestavieb a nadstavieb doteraz známych len z konvenčne poháňaného Sprinteru. Predný modul, jednotne navrhnutá predná časť, zahŕňa všetky vysokonapäťové komponenty. Možno ho bez zmeny kombinovať so všetkými variantmi vozidla bez ohľadu na rázvor a veľkosť batérie. Modul pre integrovanú vysokonapäťovú batériu je pre úsporu miesta umiestnený v spodnej časti vozidla. Umiestnenie batérie medzi nápravami spolu s robustným krytom batérie má za následok nízke ťažisko. Mercedes-Benz eSprinter z toho profituje lepšou ovládateľnosťou a zároveň aj bezpečnosťou jazdy. Tretím pilierom modulárnej konštrukcie je zadný modul s elektricky poháňanou zadnou nápravou.

Mercedes-Benz investoval do nového eSprintera približne 350 miliónov eur. Do každého z troch závodov v Charlestone, Düsseldorfe a Ludwigsfelde sa investuje približne 50 miliónov eur, aby sa prispôsobila ich výroba. Modulárna koncepcia nového eSprintera umožňuje maximálnu synergiu vo výrobe, a teda zodpovedajúce úspory z rozsahu. „Nový Mercedes-Benz eSprinter dôsledne sleduje našu stratégiu – byť lídrom v oblasti elektrickej mobility. Zároveň chceme mať najžiadanejšie dodávky a dosahovať ziskový rast na celom svete,“ uviedol Mathias Geisen, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans.

Mercedes-Benz eSprinter

Konečne slušný dojazd

Uvedenie nového eSprintera na trh sa začne v USA a Kanade v druhej polovici roka 2023. Vozidlo je dlhá skriňová dodávka s vysokou strechou. Je vybavené najväčšou dostupnou batériou, ktorá má využiteľnú kapacitu 113 kilowatthodín. Nosnosť je 14 metrov kubických, celková povolená hmotnosť vozidla je do 4,25 tony. Elektrický dojazd na základe simulácie pomocou cyklu WLTP bude až 400 kilometrov. Simulovaný dojazd založený na mestskom cykle WLTP bude dokonca až 500 kilometrov. Vďaka týmto rozsahom je vozidlo ideálne aj na dlhšie cesty.

Mercedes-Benz eSprinter

V Európe bude tento prvý variant dodávky uvedený na trh koncom roka 2023, pričom postupne bude nasledovať variant podvozka s kabínou a ďalšie varianty batérie. Vďaka tomu je eSprinter atraktívny ako základné vozidlo pre mnohé nové odvetvia, ako aj pre výrobcov konvertorov a karosérií. Synchrónny motor s permanentnými magnetmi (PSM), ktorý váži len okolo 130 kilogramov, sa vyznačuje obzvlášť vysokou účinnosťou a optimalizovaným tepelným manažmentom. Motor je dostupný v dvoch výkonových stupňoch s výkonom 100 alebo 150 kilowattov a poskytuje krútiaci moment až 400 newtonmetrov.

Mercedes-Benz eSprinter

Nabíjanie na vysokej úrovni

Zákazníci si môžu vybrať medzi tromi rôznymi batériami pre nový Mercedes-Benz eSprinter v závislosti od ich individuálneho dojazdu a požiadaviek na užitočné zaťaženie. Batéria tak môže mať využiteľnú kapacitu 56, 81 alebo 113 kilowatthodín. Chémia lítium/železo fosfátových (LFP) článkov umožňuje, aby varianty batérií boli bez kobaltu a niklu, zatiaľ čo aktívny tepelný manažment zaisťuje maximálnu účinnosť. Ako všetky eVany Mercedes-Benz, aj nový eSprinter je schopný nabíjať striedavým prúdom (AC) aj jednosmerným prúdom (DC). Palubná nabíjačka, ktorá premieňa prúd vo vozidle pri nabíjaní striedavým prúdom, napríklad na Wallboxe, má maximálny výkon 11 kilowattov. Nový eSprinter možno na rýchlonabíjacích staniciach nabíjať až 115 kilowattmi. Pre zákazníkov rýchle nabíjanie znamená, že nabitie z 10 na 80 percent plnej kapacity trvá približne 28 minút pri 56 kWh batérii a približne 42 minút pri 113 kWh batérii.

Mercedes-Benz eSprinter

Digitalizácia a infotainment

Nový eSprinter presviedča aj z hľadiska digitalizácie a infotainmentu: prichádza s inovatívnym Mercedes-Benz User Experience (MBUX) s najnovšou generáciou softvéru, ktorý zákazníci doteraz poznali len z osobných automobilov značky Mercedes-Benz. Množstvo funkcií a služieb uľahčuje zákazníkom každodenný život s elektrickým vozidlom. Navigácia s „Electric Intelligence“ zaisťuje najväčšiu možnú istotu plánovania. Napríklad zobrazuje aktuálny dojazd v reálnom čase v závislosti od aktuálnej dopravnej situácie a topografie trasy. Vypočítava tiež najlepšiu možnú stratégiu nabíjania, aby ste sa čo najrýchlejšie dostali do cieľa, alebo aby ste mali v cieli požadovaný stav nabitia (SoC).

Mercedes-Benz eSprinter

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDva týždne basy pre opilcov za volantom na Slovensku, tak znie nový návrh zákona
Nasledujúci článokPorsche dokončuje testy modernizovaného Cayenne, dáva mu poriadne zabrať